Általános jellemzők

A főzőtök faj- és fajtacsoportba soroljuk azokat a tökféléket, amelyeket zömmel főzve fogyasztunk. Ide soroljuk a teljesség igénye nélkül:

  1. a) a spárgatököt (Cucurbita pepo conv. pepo provar. oblonga WILD),
  2. b) a cocozellát (Cucurbita pepo convar. giromontiina DUCH „cocozella”),
  3. c) a cukkinit (Cucurbita pepo convar. giromontiina DUCH),
  4. d) a csillagtököt (patisszont) (Cucurbita pepo convar. patissoniana GREB),
  5. e) a laskatököt (istengyalulta tököt) (Cucurbita ficifolia BOUCHÉ).

A főzőtök termesztése a választék bővítése, a fogyasztók igényének növekedése eredményeként folyamatosan növekszik. A spárgatök termesztésének az országban nagy hagyományai vannak. A cukkinit az utóbbi években ismét fölfedeztük. A cukkinitől nehéz megkülönböztetni a cocozellát (ejtsd: kokocella) (annál hosszabb, enyhén hajlított termést fejleszt).

A csillagtök az elmúlt 20 évben nyert létjogosultságot a hazánkban termesztett tökfélék között.

A laskatököt Magyarországon hosszú évszázadok óta ismerik, viszonylag kis felületen termesztik, és igen csekély mennyiségben fogyasztják, holott erre az év teljes időszakában lehetőség van.

A főzőtök beltartalmi értékei elmaradnak a többi zöldségfajétól. A fehérje-, zsír-, szénhidráttartalom igen kevés. A vitamintartalmat szintén csekélynek minősítjük. Legfőbb értékük a kiváló étrendi hatású rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom.

A terméseket gazdaságilag érett állapotban fogyasztjuk. Ez igen tág határok között változik. A C. pepo csoportba tartozókat a termős virág megtermékenyülésétől (főleg Olaszországban a tököcskéket, cukkinit) a biológiai érettség kezdetéig igen változatos méretben és fejlettségben fogyasztjuk. A laskatököt csak érett (csontkeménnyé vált héjú) állapotban fogyasztjuk, ugyanis éretlenül a húsa keserű.

Éghajlat és talajigény

Minden főzőtök sok fényt igényel. Szórt fényben nem adnak kielégítő termést.

A főzőtökök (pepo) hőmérsékletigénye nagy. Az optimális hőmérséklet 25±7 °C.  A laskatök hőmérsékletigénye valamivel kisebb a spárgatök hőigényénél.

A hideget nem viseli el. A virágok már fagypont körüli hőmérsékleten elpusztulnak. A levelek 0,5 °C-on, a hajtások mínusz 1,5–1 °C-on elfagynak.

Sekélyebben elhelyezkedő gyökérzete miatt a csillagtök a legvízigényesebb. Ezt követi a spárgatök, a cukkini, cocozella (1200–1800 m3/ha, 2–3 alkalommal kijuttatva). A laskatök öntözés nélkül is jól termeszthető.

 

Tápanyag utánpótlása

Tápanyagigényük nagy. A makroelemek közül a főzőtökök is a káliumot igénylik legnagyobb mennyiségben (12,36 kg K2O kg/t). Ezt követi a kalcium (7,86 kg/t), a nitrogén (6,5 kg/t), a foszfor (3,2 kg/t) és a magnézium (0,8 kg/t). A főzőtökök is meghálálják a szerves trágyát.

A főzőtök Genezis tápanyag-utánpótlási technológiája

Időpont

Termékek

Műtrágya- és lombtrágya-szükséglet a talaj tápanyag-ellátottságától függően

Alaptrágya talajba dolgozva vetés előtt 10 nappal

Genezis 5:10:30

300-700kg/ha

Fejtrágyázás I. kiültetés után rögtön beöntözni

Genezis Péti Mix Komplex Starter 15:30:15 + ME

50kg/ha

Fejtrágyázás II. 7-10 nap múlva

Genezis Péti Mix Komplex I. 14:7:21 + Kalcinol*

100kg/ha    50l/ha

Fejtrágyázás III. 7-10 nap múlva + lombtrágya

Genezis NPK (kloridmentes) 11:11:18+17 S+ ME + Mikromix-A Zöldség-Dísznövény *

200kg/ha

2-6 l/ha

Befejező fejtrágyázás  14-21 nap múlva+ lombtrágya

Genezis NPK (kloridmentes) 11:11:18+17 S+ ME + Kalcinol + Mikromix-A Zöldség-Dísznövény *

300kg/ha       120l/ha

2-6 l/ha

A technológiai javaslatban szereplő termékek változhatnak talajanalitikai javaslatok alapján, illetve a hiánytünetek elemzésével eltérő termékcsoportok alkalmazhatóak, a precíz utánpótlás és (szükség esetén) a megfelelő regenerációs potenciál eléréséhez.

*a készítmények jól keverhetők a növényvédőszerekkel, ezért javasoljuk az esetleges permetezésekkel egy menetben történő kijuttatásukat.