Startertrágyázni márpedig kell!

2024. April 17., Wednesday

Startertrágyázni márpedig kell!

A csírázás-kelés és a korai fejlődés időszaka minden kultúra számára kulcsfontosságú. A korai fejlődés időszakában a kukoricának és a napraforgónak minden támogatásra szüksége lesz! Az energiatermelő folyamatok motorja a foszfor, mely támogatja az intenzív gyökérfejlődést is. Ezért már a keléstől vízoldható és könnyen felvehető formában kell jelen lennie a talajban. Ez nem valósítható meg másképp csak startertrágyázással.

De hogyan kell a napraforgót és a kukoricát „starterezni”?

Erre több megoldás is van. Starterként általában NP műtrágyákat (pl. NP 15:25 100-200 kg/ha) vagy ritkábban NPK műtrágyákat használunk, ha azonban a tavaszi alaptrágyázáskor már kielégítettük a várható termés PK-igényét, kiváló megoldást jelent a Pétisó, mint nitrogén, kalcium- és magnéziumforrás használata. Starterként 50 kg/ha-tól nagyobb nitrogéndózis nem javasolt.

Azokon a területeken, ahol korán történik a vetés, vagy valamely más okból a talaj a vetés idején vagy közvetlenül utána hideg, nehezen melegszik fel, szinte kötelező a mikrostarter (NP Gold 10-48, dózis: 15-25 kg/ha) műtrágya használata! Ezzel ugyan a növény foszforigényét nem tudjuk kielégíteni, azonban a hideg talaj okozta foszforfelvételi problémákat meg tudjuk előzni. Ez azért fontos, mert ha a növényünk nem tud kellő sebességgel fejlődésnek indulni, akkor nem tudjuk kihasználni a korai gyors növekedési erélyben lévő lehetőségeket. Könnyen elnyomják a gyomok, egyenetlen és bizonytalan lesz a kelés. Azt, hogy mindez mivel jár a kukorica és a napraforgó-termesztésben, senkinek nem kell részletezni.

Ne kockáztasson! Aki a starteren spórol, az 10-15% hozamot kidob az ablakon!