Most vagy soha! NPK alaptrágyát a kukoricának!

2024. April 12., Friday

Most vagy soha! NPK alaptrágyát a kukoricának!

A megfelelő termésbiztonság és a nagy hozam elképzelhetetlen a helyes alaptrágyázás nélkül. Amennyiben a csapadékos ősz miatt nem jutott rá idő, tavasszal el ne maradjon! A kukorica súlyos, tonnákban mérhető termésveszteséggel reagál, ha nincs a talajban elegendő felvehető foszfor és kálium.

De milyen a jól kivitelezett alaptrágyázás?

Igazodik a kukorica igényeihez és a talaj PK-ellátottságához! A 10 t/ha feletti kukoricahozamok foszfor- és káliumigénye ma már kizárólag csak műtrágyák használatával elégíthető ki. Ez előveteménytől és a talaj tápanyag-ellátottságától függően 20-90 kg/ha foszfor, illetve 50-140 kg/ha kálium lehet.

Vigyázzunk, laza homokokon (kimosódás miatt) és kötött talajokon (lekötődés miatt) egyaránt könnyen kialakul foszfor/káliumhiány, ami tonnában is kifejezhető terméskiesést okoz. Mivel a kukorica több káliumot kíván, mint foszfor, a legjobb választás egy káliumtúlsúlyos készítmény (NPK 0-10-20, NPK 0-10-28), vagy foszforhiányosabb, káliummal jobban ellátott területeken egy 1:1 PK arányú NPK (NPK 4-24-24).

Ne hagyja magát megtéveszteni!

A két előbbi NPK nagy előnye, hogy sok kalciummal és magnéziummal is ellátja a növényt, valamint nem savanyítja a talajt. Sőt az NPK 0-10-20 a savanyú talajok kémhatását a semleges felé tolja el. A fizikai kevert készítményekkel szemben a kompaktált NPK műtrágyák használata egyenletes tápanyageloszlást biztosít a táblán belül.