Kukorica és napraforgó hozamnövelő lombtrágyázása

2024. June 13., Thursday

Kukorica és napraforgó hozamnövelő lombtrágyázása

Most már a kukorica és a napraforgó mindenhol eléggé fejlett ahhoz, hogy a nagy levélfelület egyben nagy felvevőfelületet is jelentsen. Ilyenkor a kukorica és a napraforgó rendszerint már 6-8 levélpáros állapotban van.

Ne tétovázzon, pótolja a hiányzó tápelemeket gyorsan és hatékonyan!

Ugyanis ettől az időszaktól kezdve veszi fel mindkét kultúra tápelem igényének legnagyobb részét. A levélen keresztüli tápelem pótlás igen hatékony, hiszen nem, vagy kevésbé befolyásolja érvényesülését a talaj olyan tulajdonságai, mint például a nedvességtartalom, tömődöttség, kémhatás….stb. Ráadásul levélen keresztül hatékonyabban is szívódnak fel a tápelemek, mint ahogyan azt a növény a gyökerén át fel tudja venni a talajból.

A probléma csak az, hogy a levélen keresztüli tápelem-pótlásnak jelentős mennyiségi korlátai vannak. Elsősorban mikroelemek pótlására szolgál, hiszen így akár a növény teljes igényét is ki lehet elégíteni, ami a makroelemek tekintetében nem mondható el. Ha azonban makroelem hiány lép fel ebben az időszakban, ne tétovázzon, lombtrágyázzon!

Mindkét kultúra esetén lombtrágyával a leggyakrabban pótlandó elemek: a magnézium (Genezis Magnemix-S), a cink (Mikromix-A cink), a bór (Pétibór Extra) és a kén (Genezis Nitrokén). Termésnövelő szerepük, élettani hatásuk vitathatatlan.

Tegyen meg mindent az állomány egészséges fejlődéséért! Biztosítsa a szükséges tápelemeket levélen keresztül is!