Így javítsa búzája minőségét

2024. June 4., Tuesday

Így javítsa búzája minőségét!

A búza júniusban már a kalászolás állapotában van. Sokan már a betakarítást tervezgetik, és lassan itt az ideje az előzetes termésbecslésnek is. Azonban hátra van még egy igen jelentős momentum a búza növénytáplálásából. Ez pedig az utolsó, vagy más néven a minőségjavító lombtrágyázás. Ilyenkor sokan legyintenek, mert ekkor már nem túl nagy a lombtrágyázás termésnövelő hatása, így ezzel a kérdéssel nem is foglalkoznak.

Ne tegyen így!

 Búzában a virágzás előtt kijuttatott bórnak (Pétibór Extra 2 l/ha) igenis van termésnövelő szerepe. Ráadásul ahhoz, hogy a termést biztosan jó áron tudja eladni, legalább a malmi minőségi követelményeknek meg kell felelni. Erre kiváló megoldás a Pétibór Extra 5l/ha dózisban.

Persze most sokan gondolhatják, hogy akkor ez nem is nekem való, mert én „csak” takarmánybúzát termesztek. Csakhogy a takarmánybúza nem attól takarmánybúza, hogy annak nyersfehérje-tartalma alulmúlja még a legborúlátóbb várakozásokat is. Ugyanis a 12% alatti nyersfehérje tartalmú „takarmánybúzák” esetében a hiányzó fehérjét drága szójadarával, vagy napraforgó darával kell pótolni a takarmányokban. Ez pedig nem éri meg. Így az okos felvásárló a takarmánybúzát is csak akkor veszi meg, ha annak nyersfehérje tartalma megfelelő. Ennek érdekében, főleg a magas hozamot ígérő fajták esetében, elmaradhatatlan beavatkozás a kén (Nitrokén 3 l/ha), gyakran a réz (Mikromix-A réz 2-4 l/ha) és a cink (Mikromix-A cink 2-4 l/ha) tartalmú lombtrágyák használata még ebben a fenofázisban is.