Ilyen a szép, egészséges burgonya!

2023. June 21., Wednesday

Ilyen a szép, egészséges burgonya!

A szép, egészséges burgonyaállomány, a nagy hozam nem csak álom. Persze ennek ára van.

A burgonya igényes nemcsak a termőhelyre, de a tápanyagokra is. Már egy 40 t/ha termésátlag -ami közel sem nevezhető rekordtermésnek-, is felvesz a talajból 200 kg nitrogén, 80 kg foszfor és 360 kg kálium hatóanyagot. Ehhez jön még a kb. 80 kg kalcium (CaO) és a. 70 kg magnézium (MgO) igénye.

Kompaktált komplex műtrágyáinkkal nemcsak a foszfor és a kálium, de a kalcium és a magnézium szükséglet egy része is fedezhető. Utóbbi kettő és a nitrogén pótlására pedig ott a Pétisó!

 

A burgonya állományok jelenleg virágzás környéki állapotban vannak, esetleg fővirágzásban, ilyenkor már csak a kalcium és a magnézium levélen keresztüli pótlása (Genezis Kalcidol vagy Genezis Kalcinol 0,5-1,0 V/V% a tenyészidőszak során 2-3 alkalommal) van hátra, ha azt eddig még nem tettük meg!

A megfelelő magnézium utánpótlás hozzájárul a magasabb keményítő és szárazanyag tartalom kialakulásához, az ellenállóképesség javításához, a hőstressz elleni küzdelemhez, valamint nagyadagú káliumtrágyázás esetén elhagyhatatlan. A kalcium a talajban nemcsak a (burgonya számára is) kedvező morzsalékos talajszerkezet kialakulásához szükséges, de növeli a keményítőtartalmat, a hozamot, és javítja a többi tápelem felvehetőségét is.

A jó magnézium-ellátottság, a burgonyában is fejlettebb gyökérzetet, nagyobb és hatékonyabb víz- és tápanyag-felvételt, ezen keresztül nagyobb hozam elérését teszi lehetővé. Ezen felül a burgonyának jelentős 20—22 kg/ha a kénigénye. Ezen tápelemek pótlásában nyújt segítséget a Genezis MagneSol+S vagy a Genezis MagneMix+S lombtrágya!