A málna tápanyagellátása

2016. January 20., Wednesday

A telepítés előtt nagy jelentőségű a megfelelő mennyiségű PK trágya kijuttatása. A telepítés után már csak a sorközökbe lehet bedolgozással juttatni PK műtrágyát, a sorokba már nem. Ennek áthidalására tápoldatozást kell végezni, amivel megoldható a műtrágyák pontos és időszerű adagolása.

A virágzás után végzett rendszeres tápoldatos öntözés feltétele a hozam biztonságának és növelésének.

Erősen kálium és magnézium igényes, ezért javasolt a Genezis Káliumdús (8-16-23+2MgO+0,2 mikroelem)műtrágya, tápoldatozásra, 0,1-0,2%-os töménységben. A kálium minőséget meghatározó tápelem: javítja a termés tárolhatóságát, segíti az íz és zamatanyagok kialakulását.

Magnézium pótlásra a Genezis Kalcidol, vagy Genezis Mikromix-A Vas-Magnézium készítmények alkalmasak, 0,5-1% töménységben, lombtrágyaként kijuttatva. (A Kalcidol foszfortartalmú szerekkel nem keverhető!)

A málnának intenzív termesztésben biztosítani kell a mikroelem ellátottságot. Ezért javasoljuk a tenyészidő folyamán, növényvédő permetezésekkel egy menetben, 3-4 alkalommal a Genezis Mikromix-A Szőlő-Gyümölcs készítmény kijuttatását, lombtrágyaként, 0,3-0,4%-os töménységben.

Klórérzékenysége miatt csak kloridmentes (komplex és összetett) műtrágyák alkalmazhatók!