Mit jelent a fenntartható műtrágya a Nitrogénműveknél?

2024. May 13., Monday

Mit jelent a fenntartható műtrágya a Nitrogénműveknél?

A fenntarthatóság napjainkban amellett, hogy eléggé nyilvánvaló szükségszerűség, sok esetben divatos szólam vagy éppen marketingfogás is lehet. A cégek szeretik nagy dobra verni, hogy elkötelezettek mellette és ezért a zászlójukra tűzték ezt vagy azt a lépést, ami érdekében tesznek vagy terveznek. A Nitrogénművek Zrt.-nek nincs szüksége ilyesmire, a vállalat termékeire fejlesztései ugyanis a jövőbe, valóban a fenntarthatóság irányába mutatnak.

A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet játszik a mezőgazdaságban, egy műtrágyagyártó fejlesztései is kulcsfontosságúak ezen a területen. Másképpen fogalmazva: a fenntarthatóság a mezőgazdaság jövőjének egyik kulcsfontosságú kérdése, a műtrágyával, illetve gyártásával kapcsolatos fejlesztések pedig elengedhetetlenek.

A megfelelő műtrágyahasználat segíthet csökkenteni a mezőgazdaság környezeti hatásait és növelni a termelékenységet hosszú távon. A műtrágyagyártó pedig amellett, hogy a műtrágya gyártása során egyre „tisztább”, környezetkímélőbb technológiákat használ, termékeit is folyamatosan fejleszti, hogy minél környezetkímélőbb és hatékonyabb megoldásokat tudjon kínálni a gazdáknak.

Ezek a fejlesztések, új technológiák és formulák segítenek optimalizálni a tápanyagfelvételt és csökkentik a vegyi anyagok felesleges kibocsátását. Ezáltal segítenek minimalizálni a vegyi anyagok környezetre gyakorolt negatív hatásait, megóvni a talajt és a vízkészleteket. A fenntartható műtrágyák hozzájárulnak a talajélet és a növények egészségének megőrzéséhez, valamint az élelmiszerbiztonsághoz. A velük kapcsolatos folyamatos innováció pedig elősegíti a gazdaságilag és környezetileg fenntartható mezőgazdasági módszerek elterjedését, a bolygó természeti erőforrásainak megőrzését.

A Nitrogénművek Zrt.-nél úgy bővült ki a termékpaletta, hogy kijött a nitrogén, kalcium-oxid, magnézium-oxid összetételű Green Max, amely alap, starter és fejtrágyázásra is használható, bármely növénykultúrában és talajtípuson, továbbá kénes termékek gyártásával bővült a termékek sora.

Az egyik granuláló üzem napi 1400 tonna kapacitással Pétisó termelésre lett tervezve. Az elmúlt 3-4 évben sikeresen kidolgozták két új termékkel kapcsolatban a teljes gyártási folyamatot. Most már ugyanebben az üzemben képesek napi 900 tonna kapacitással a 16 százalékos nitrogén tartalmú Green Max műtrágya, napi 1200 tonna kapacitással a kén tartalmú Pétisó+S 24-12 műtrágya, illetve az eredeti, napi 1400 tonna kapacitással Pétisó műtrágya előállítására.

A vállalatnál a közelmúltban vizsgálni kezdték, hogy miként lehetne növelni az ammónia-előállítás energiahatékonyságát, ahogyan azt is, hogy megújuló energia felhasználásával hogyan lehetne a „zöld” ammónia előállítását meglévő gyártófolyamatba integrálni. A megújuló energia ez esetben elektrolízissel előállított „zöld” hidrogén lenne, a „zöld” ammóniát pedig a kalcium-ammónium-nitrát műtrágya, vagyis a Pétisó gyártása során használnák.

A Pétisó egyébként a legzöldebb nitrogén műtrágya a mezőgazdaságban bármely más mezőgazdasági nitrogénforráshoz képest, mivel a termelése során minimális dinitrogén-oxid és szén-dioxid szabadul fel.