Mire lesz szükségünk februárban a gabonák és a repce kora tavaszi indításához?

2022. January 13., Thursday

Mire lesz szükségünk februárban a gabonák és a repce kora tavaszi indításához?

Itt az ideje felkészülni a tél végi fejtrágyázásokra!

Közeledik a február, ami az őszi kalászosok és a repce tél végi első fejtrágyázásának időszaka. A tél eddig az ország nagyrészén enyhe volt, a növényeink jórészt felhasználták az ősz során kijuttatott nitrogénkészleteket, amit több helyen a gabonatáblák sárgulása, a repcék antociános elszíneződése is jelez. A nitrogén mellett ráadásul egy másik makrotápelem a kén visszapótlására is gondot kell fordítani nem csak a repcében, de a búzában is. Azaz a repce és a búza tél végi fejtrágyázásakor együtt kell megtervezni a nitrogén- és a kénpótlást. Célzott kéntáplálás mellett jobban hasznosul a kijuttatott N hatóanyag, elkerülve ezzel a kénhiányos állapotban jelentkező nitrát feldúsulást és a fehérjemetabolizmus zavarát a növényekben. Érdemes szem előtt tartani, hogy a két kultúra eltérő arányban igényli a ként. Míg az őszi búza esetében a nitrogén és kén arány 16:1, addig ugyanez a repcében sokkal szorosabb, 11 rész nitrogénhez 1 egység kénre van szüksége.

Az őszi búza…

A fejtágyázási szezont a búza nyitja február elsejétől. Késlekedni nem érdemes, mert a búzának már a vegetációs időszak kezdetén (ahogy a hőmérséklet tartósabban fagypont fölé emelkedik) szüksége van könnyen felvehető nitrogénre. Ugyanis a fejlődésnek induló növény még rövid időre, átmenetileg sem kerülhet N-hiányos állapotba. A bokrosodás stádiumában végzett tél végi- kora tavaszi nitrogén-fejtrágyázásfokozza a kalászdifferenciálódást, növeli az állománysűrűséget és a búza asszimilációs felületét, valamint kedvező hatást gyakorol a kalászonkénti szemszámra. Célszerű a tavaszra tervezett mennyiség 2/3-át (kétszeri fejtrágyázás esetén) a fagy elmúltával kijuttatni. A búza kénigénye is jelentős, 20-25 kg/ha elemi kén. Amennyiben a talaj kénhiányos - és ez ma egyre nagyobb probléma a gabonákban is -, akkor kora tavasszal még a szárbaszökés kezdetéig fejtrágya formájában kell pótlásáról gondoskodni. A kén ellátottságának szintje ugyanis jelentősen befolyásolja a növekedést, a hajtásképzést, fokozza a károsítókkal szembeni ellenálló képességét, építőköve a sikérfehérjéknek, enzimeknek, vitaminoknak. A szilárd technológia alapja a MAS (mészammon-salétrom) típusú Genezis Pétisó 39 (27% N + 7% CaO + 5% MgO) ami 250-400 kg/ha dózisával hatékony, környezet- és egyben talajkímélő megoldás. Dolomittartalma révén hozzájárul a kalcium- és magnéziumigénykielégítéséhez. A Genezis Pétisóról nem kell lemondani a kénpótláskor sem! Mert a Genezis Pétisó 39 mellett rendelkezésre álló Genezis Pétisó+S 24-12 (24% N + 12% SO3 9,5% CaO) műtrágya 300-400 kg/ha dózisú kijuttatásával a növények kénszükséglete kielégíthető.

Az őszi káposztarepce…

Február 15-ét követően megkezdhetjük a repcék fejtrágyázását. A repce tápanyagigényes, a nitrogéntrágyázásra kifejezetten érzékeny növény. Fajlagos nitrogénigénye55 kg/t. A tőlevélrózsa regenerációja február folyamán a melegedő időben gyorsan elindul, ami a növények „éhezéséhez”, szemmel is látható nitrogénhiányhoz vezethet. Ezen túlmenően a repcében a kora tavaszi nitrogén-fejtrágyázás szorosan összekapcsolódik a kénpótlással! A repce fajlagos kénigénye bizony nem kevés, 12-16 kg/t, ami egy jó termés esetén meghaladja hektáronként a 60 kg-ot. A kén jelentősége az olyan esszenciális kéntartalmú aminosavak előállításában van, mint a cisztein (antioxidánsok képzése szabad gyökök megkötéséhez) és a metionin, mely minden növényi fehérjeszintézis kiindulópontja. A nitrogénpótlás alapját most is a Genezis Pétisó 39 (27% N + 7% CaO + 5% MgO) jelenti, amit osztott tavaszi fejtrágyázás esetén 300-400 kg/ha dózisban szükséges kijuttatni. Ilyenkor a kénpótlást külön menetben történő NS kijuttatással oldhatjuk meg. Kritikus kénhiány esetén a 24% elemi ként (60% SO3) tartalmazó Genezis NS 21-24 (21% N + 24% S) önmagában is alkalmazható 200-300 kg/ha dózisban, elsősorban gyengén savanyú, semleges és meszes talajokon. Ha a kénpótlást egy menetben szeretnénk nagyobb adagú nitrogénkijuttatással kombinálni akkor a legjobb, egyben praktikus és gazdaságos választás ismét a Genezis Pétisó+S 24-12 (24% N + 12% SO3 9,5% CaO) műtrágya 300-400 kg/ha dózisa.

Ne várjunk a fejtrágyabeszerzéssel, akadályozzuk meg a növényeink „éhezését”, az időben kijuttatott kiváló minőségű Genezis műtrágyákkal!