A leghatékonyabb műtrágyázás a szolnoki NPK-val

2017. July 25., Tuesday

A Bige Holding Kft. elődje, a Tiszamenti Vegyiművek 1951-ben alakult, és lett az Alföld szervetlen vegyipari központja. A gyár 2004-ben hatalmas átalakuláson ment keresztül: egy zöldmezős beruházást követően új műtrágyagyár kezdte meg működését. Magyarország legkorszerűbb NPK műtrágyagyára 2004 márciusától készíti a Genezis műtrágyacsalád kompaktált NPK termékeit, köszönhetően annak az új, Nyugat-Európában alkalmazott technológiának, amelynek során a gyár megbízhatóan jó minőségű Genezis NPK, NP és PK műtrágyákat képes előállítani, 140.000 tonna/év kapacitással. A kompaktálási technológiával gyártott műtrágyák előnyei miatt Nyugat-Európában az utóbbi években ezzel a technológiával működő NPK műtrágyagyárak létesültek, például legutóbb ilyen beruházással egy 240 tonna/óra kapacitású gyárat adtak át. Jelenleg ez a technológia terjed, hisz a kompaktált NPK műtrágyák modernebb és hatékonyabb műtrágyáknak számítanak a hagyományos granulált műtrágyáktól! Az utóbbi években tapasztalt változatos és egyben igen gyér csapadékeloszlások következtében még kevesebb talajnedvesség esetén sincs oldódási nehézségük a kompaktált Genezis NPK műtrágyáknak, sőt sokkal jobban oldódnak még ilyen körülmények között is, mint a hagyományos granulált NPK műtrágyák.


Nyugat-európai technológia

 A kompaktálási technológia lényege, hogy a különböző NPK hatóanyagok homogenizálását és őrlését követően nagy nyomáson, tehát kémiai reakció és szárítási folyamat nélkül történik a keverék préselése. A préslepényt ezután aprítják, osztályozzák, és 2-5 mm közötti szemcseméretű termék készül belőle, amit az összetapadás elkerülése érdekében felületkezelnek.

 A folyamat eredményeként a szolnoki kompaktált Genezis NPK műtrágya valamennyi szemcséje homogén, tehát azonos hatóanyag összetételű, és a szemcsék fizikai tulajdonságai is azonosak. Ez azért rendkívül fontos, mert ez az alapja a tápanyagok egyenletes kijuttatásának, hogy az NPK műtrágya szórása esetén a növények a szántóterület minden négyzetméterén ugyanazt a hatóanyag- arányt és mennyiséget kapják meg. Ha ezt nem biztosítjuk, akkor tápanyagban heterogén növénytáplálással nem kapunk egységesen fejlett, homogén és kiválóan termő növényállományt, a termés mennyisége kevesebb lesz, minősége meg táblán belül is jelentős különbségeket mutat!

Aki Genezis kompaktált NPK műtrágyát használ, nyugodt lehet, mert ennél a műtrágyánál kizárt az a tápanyag-utánpótlás szempontjából rendkívül káros jelenség, hogy az egyik szemcse csak az egyik, a másik szemcse csak a másik hatóanyagot tartalmazza. Ez azért különösen fontos, mert például a fizikai kevert NPK műtrágyák esetén a szállítás, tárolás és felhasználás során a szemcsék fajta szerinti elkülönülése, (szegregációja) történik meg, azaz a nagyobb méretű és sűrűségű részecskék a zsákban, majd a műtrágyaszóró tartályában a műtrágya tömeg aljára kerülnek, ezzel pedig nem valósítható meg a hatóanyagok egyenletes kijuttatása, mert az heterogén lesz. Különösen igaz ez röpítőtárcsás szórógép alkalmazása esetén, ahol a műtrágya kijuttatási távolsága a részecske méretének és tömegének függvénye, tehát a fentiek értelmében kizárt az egyenletes tápanyag elosztás. Megállapítható, hogy a szakszerű tápanyag-utánpótlásnak nem lehet része a fizikai kevert NPK műtrágyák használata, a fizikai kevert NPK műtrágyák használatának mellőzését ajánljuk!

 

A kompaktált Genezis NPK műtrágya sajátosságai

A kompaktált műtrágyák előnye, hogy szemcsemérete és szilárdsága megfelel a mai korszerű európai minőségnek, környezetterhelő hatása, portartalma minimális. Szórásakor az esetlegesen jelentkező  por a szemcséken található nagyon finom, púderszerű felületkezelő anyagtól származik. A Genezis NPK műtrágyákban a gazdák egyedi igényei szerint változtatható az NPK hatóanyag-tartalom, ezen felül pedig még mezo- és mikroelemekkel is gazdagítható. Mindennek köszönhetően az NPK termékpaletta rendkívül széles, jelenleg 23 terméket kínál készen a szolnoki műtrágyagyár, de az összetételek közötti gyors átállás miatt ezeken a termékeken felül szinte bármilyen hatóanyag-kombináció gyártható. Így gyakran előfordul, hogy a növényi kultúrától és a talaj tápanyag-ellátottságától függően a gazdák egyedi összetételt kérnek, ami jelenthet más tápanyagarányt, illetve a már meglévő összetételű termékek különböző mikroelemekkel történő kiegészítését is.

 

Genezis NPK műtrágyák értéktöbblete, avagy miért kap többet a pénzéért, ha Genezis NPK műtrágyát vásárol

- NPK makroelemek mellett akár 17 %  kén és egyéb, kalcium, illetve magnézium tartalom ingyen!

- Garantáltan azonos összetételű szemcsék; egyenletes tápanyageloszlás a homogén növényállományért!

- 95 %-ban vízoldható foszfor-, 100%-ban vízoldható nitrogén- és káliumtartalom!

- Kevesebb talajnedvesség esetén is kiváló oldódás, így tavaszi használatra is ideális!

A Genezis kompaktált műtrágyáknak nagyon jelentős előnye a hagyományos granulált NPK műtrágyákkal szemben, hogy a technológia során 100 mikrométer alatti nagyon finom őrlemény készül az alapanyagokból. Ennek következtében olyan fizikai változás történik, amely hatására az alapanyagok fajlagos felülete jelentősen nagyobb lesz és az ezt tartalmazó műtrágya szemcse sokkal gyorsabban tud oldódni, a hatóanyagok a növények számára gyorsabban válnak felvehetővé, hatékonyságuk jobb lesz.  A hagyományos granulált NPK műtrágyáknál ez a folyamat három hónapot vesz igénybe.

A Genezis NPK műtrágyaszemcsék nagy fajlagos felülete hozzájárul ahhoz is, hogy kevesebb talajnedvesség esetén is extra gyors legyen az oldódás. Ha csapadékban szegényebb az ősz, vagy a tél, akkor is garantált a kiváló oldódás! Ezzel szemben a melegen granulált NPK műtrágyák már sokkal vontatottabban, lassabban és nagyobb talajnedvesség hatására tudnak csak feloldódni. A Genezis NPK műtrágyák vízoldódási gyorsasága és előnye jól látható a melegen granulált műtrágyákhoz viszonyítva akár egy pohár vízbe szórva is! A termesztett növények alá kiszórt Genezis NPK műtrágyák hatóanyagai a gyors oldódásnak és a hatóanyagok kiváló vízoldhatóságának köszönhetően jól hasznosulnak, a növények ténylegesen és időben fel tudják venni azokat.

Jelenleg legnagyobb mennyiségben az NPK 10:15:15 + B, NPK 10:20:10, NPK 5:10:30, NPK 0:10:28, NPK 8:24:24 prémium, NPK 8:20:30 és az NS 21:24 a hazai gazdák által leginkább keresett és felhasznált termékek, mivel ezek széles körben alkalmazhatók, valamennyi szántóföldi kultúrára. A nagyparcellás technológiai kísérletek eddig mért idei betakarítási eredményei alapján a Genezis technológia alkalmazásával az őszi búza esetében 7,35–9,1 t, az őszi árpánál 7,66–9,20 t, míg az őszi káposztarepcénél 3,95–4,97 t hektáronkénti hozamot lehetett elérni.

Őszi vetéshez és talaj előkészítéshez javasolt NPK felhasználás