A műtrágyagyártó fejlesztései javítják a mezőgazdaság teljesítményét

2024. March 13., Wednesday

A műtrágyagyártó fejlesztései javítják a mezőgazdaság teljesítményét

A műtrágyagyártás fejlesztései, beruházásai rendkívül fontosak az agrárium szempontjából, hiszen a növények hatékony és gazdaságos tápanyagellátása elengedhetetlen a terméshozam és a minőség növelése érdekében.

A Nitrogénművek Zrt. tevékenysége kiemelkedő példa az ágazatban a fejlesztési igények megvalósítására. A precíziós munkagépekhez alkalmazkodva például olyan technológiai újításon is elkezdtek dolgozni a cégnél, amely a szemcseméret eloszlást szűkebb tartományba teszi, ezáltal megbízhatóbb, tervezhetőbb szórásképet ad, mint más gyártók termékei.

A Nitrogénművek Zrt. Magyarország egyik vezető vegyipari vállalata, az egyetlen magyar tulajdonban lévő műtrágyagyártó. A cég, amióta magánkézben van, folyamatosan törekszik a technológiai fejlesztésekre és az új innovatív megoldásokra, hogy a műtrágyagyártást hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tegye. A beruházások és a fejlesztések lehetővé teszik a gyártás rugalmasságát, alkalmazkodva a vevői igényekhez, így tervezhetőbb, elérhetőbb a műtrágyázás.

A műtrágyagyártás során gázok, például nitrogén-oxidok és szén-dioxid kerülhetnek a levegőbe, valamint a műtrágya felhasználása során a talaj és a víz környezeti terhelése is növekedhet. A Nitrogénművek Zrt.-nek utóbbira, azaz a felhasználás során esetleg a nem megfelelő kijuttatás miatt történő környezetszennyezésre nincs ráhatása, ugyanakkor a cég elkötelezett a természet megóvása mellett, a társaságnál kiemelt jelentőségű a környezeti hatások minimalizálása, például a levegő- és vízszennyezés csökkentése.Ezért a Nitrogénművek Zrt. folyamatosan új technológiákat vezet be a kibocsátások csökkentése érdekében, például a hatékonyabb szűrőrendszerek és a gázkondenzáció alkalmazásával. Az üzemet körülvevő kúthálózatot folyamatosan monitorozzák és az előző tulajdonosok okozta környezetkárosítást próbálják rendbe hozni. A vállalat saját kúthálózatot tart fenn, annak érdekében, hogy a talaj és a vízszennyezést megakadályozza. A környezetvédelem tehát kiemelt fontosságú a cég életében, minden újításuk alapja.

A másik fontos fejlesztési igény a műtrágyafelhasználás hatékonyságának növelése. Ez azt jelenti, hogy a műtrágya tápanyagait optimálisan kell felvenniük és felhasználniuk a növényeknek. A Nitrogénművek Zrt. folyamatosan fejleszti a termékeit, hogy a felszívódás és a hasznosíthatóság hatékonysága minél optimálisabb legyen. Ezenkívül speciális bevonatokat is alkalmaznak a műtrágyákon, amelyek segítenek abban, hogy hosszabb ideig is eltartható legyen. A műtrágyákon jelenleg használt felületkezelőszerek kőolaj alapúak, amelyek a földbe szintén belekerülnek, és ott is maradnak. Ezért a Nitrogénművek Zrt. olyan felületkezelő szerek vizsgálatával foglalkozik, amelyek növényi eredetűek és biológiailag lebomlóak. Megbízható, környezetbarát termék tehát a cél. A vállalat gyártási technológiájával igyekeznek igazodni a mezőgazdasági gépek fejlettségi szintjéhez. Minél kerekebb és egyenletesebb szemcseeloszlással, sima felülettel, hosszú eltarthatósággal. A társaság azon dolgozik, hogy a gazdák a legmegfelelőbb terméket kapják, így kiemelkedő profitra tegyenek szert. A műtrágyagyártás fejlesztése során a Nitrogénművek Zrt. külön figyelmet fordít a tápanyagszükségletre. A társaság figyelemmel kíséri az agrárgazdaságban bekövetkező változásokat és új kutatásokat, ezzel együtt a Pétisó receptjük lassan évszázados, és bevált. A környezeti adottságokhoz nem tudnak alkalmazkodni, viszont van egy széles termékpalettájuk, amiből mindenki ki tudja választani a magának és a gazdaságának megfelelő termelésnövelő szert. Fontos azonban, hogy olyan szakértelemmel válasszon, amilyennel a vállalatnál legyártják azt.

A Nitrogénművek Zrt. tehát a műtrágyagyártás területén fontos innovációkat és fejlesztéseket hajt végre a hatékonyság és a fenntarthatóság növelése érdekében.  Minden fejlesztésük, minden innovációjuk azt a célt szolgálja, hogy az elérhető legjobb, legmegbízhatóbb terméket állítsák elő, környezetbarát módon, a legjobb minőségben. A minőség-ellenőrzés többlépcsős és az egész gyártást lefedi, a beérkező nyersvíztől kezdve a műtrágyára kerülő felületkezelő szerig. Ez az, amely garantálja, hogy vevőik a legjobb értéket kapják a pénzükért. Megbízható, kiváló minőségű terméket. A környezeti hatások minimalizálása és a tápanyagok optimális felhasználása pedig olyan alapvető célkitűzések, amelyek nemcsak a növények hatékony és fenntartható táplálásához járulnak hozzá, hanem az agráriumban elért sikerekhez is, a mezőgazdasági termelés fejlődéséhez.