Ősszel is kell nitrogén a búzának!

2024. October 2., Wednesday

Ősszel is kell nitrogén a búzának!

A búza foszfor és káliumigénye mind időben, mind pedig mennyiségben jól kielégíthető a könnyen, gyorsan oldódó, kompaktálási technológiával előállított NPK műtrágyákkal. De vajon ez elég?

A foszfor és a kálium tekintetében igen, azonban a búza nem csupán ezen tápelemeket igényli. Bár a búza teljes foszfor és kálium-szükségletének fedezése nagyon fontos őszi kérdés, nem feledkezhetünk meg az őszi nitrogénpótlásról sem. A nitrogén ugyanis a vegetatív fejlődés motorja. Nélküle nincsenek zöld szintestek (hiszen a magnéziumon kívül a nitrogén is alkotóeleme a klorofillnak), így sem vegetatív fejlődés, sem termésképzés.

Ha a komplex műtrágyával nem juttatunk ki legalább 30-40 kg/ha nitrogént ősszel, vetés előtt, akkor a fennmaradó mennyiséget legkésőbb vetéskor starterként érdemes pótolni. Ezzel megelőzhető az alulfejlett, rosszul áttelelt, tavasszal sárguló, satnya állomány, és az ezen tüneteket kísérő hozamcsökkenés is.

A megoldás egyszerű, starterként használjon Pétisót vagy Green Maxot. Ezek a nem savanyító, illetve talaj savanyúságot csökkentő műtrágyák nemcsak nitrogénnel, de a létfontosságú kalciummal és magnéziummal is ellátják a növényt, mely utóbbi tápelemekből is több tíz kg-ot vesz fel a búza évente.