Kompaktált NPK-val még mindig nem késő!

2024. October 2., Wednesday

Kompaktált NPK-val még mindig nem késő!

Az őszi búza optimális vetésideje október 1-20. Ezen időszak előtt van lehetőségünk a növény foszfor és kálium szükségletét fedező NPK alapműtrágya kijuttatására.

Mivel most már október van, így már csak olyan NPK műtrágyákat érdemes kijuttatni, melyek hatóanyagai könnyen, gyorsan oldódnak, a szemcsék viszonylag porózusak. Erre, vagyis a közvetlenül vetés előtti NPK kijuttatásra kiválóan alkalmasak a kompaktált NPK műtrágyák. Hogy miért?

Mert kevés talajnedvesség hatására is oldatba mennek, könnyen, gyorsan oldódnak, kiváló szórásképpel szórhatóak, NPK összetételük gyakorlatilag bármely talajon lehetővé teszi a búza zavartalan fejlődését biztosító foszfor és kálium hatóanyagok kijuttatását, amennyiben az alkalmazott dózis a kívánalmaknak megfelel.

A búza alaptrágyázásra elsősorban foszfor túlsúlyos (Genezis NPK 10-20-10; NPK 10-20-5), de a talaj PK-ellátottságához igazodóan akár egyéb P:K arányú (Genezis NPK 4-24-24; NPK 8-15-15; NPK 0-10-20; NPK 0-10-28; NPK 8-16-24) kompaktált műtrágya javasolható.