Általános jellemzők

A búzát több mint 6000 éve termesztjük, Magyarországi termésátlaga 1870-es években még alig 700 kg/ha volt. A nemesítésnek és a műtrágyázás fejlődésének köszönhetően mára már meghaladta az 5 t/ha-t. Az elmúlt évtized időjárási szélsőségei nyomán 2,5-5,1 t/ha között változott az országos termésátlag, melyekben a 7-8 t/ha-os termések sem voltak ritkák.

Hazai jelentőségét jól mutatja, hogy a szántóterület közel 25%- át, azaz kb. 1 millió ha- t foglal el, sőt az évjáratok többségében meg is haladja az 1 millió hektárt, ezért jövedelmezősége meghatározó a gazdaságok életében.

2015-ben Magyarországon a KSH adatai szerint 1,03 millió hektár vetésterületen az elmúlt tíz év átlagát meghaladó mennyiségű búza termett (5,28 millió tonna). Ez az eredmény pedig azt jelenti, hogy a búzatermesztők országosan 5,14 tonnás hektáronkénti termésátlagot értek el.

Hazánkban a legnagyobb területen Jász-Nagykun-Szolnok megyében  termesztettek búzát, ezt követte Békés megye.

Az őszi búza termését több a növénytermesztésre ható tényező befolyásolja. Nagyon fontos hangsúlyozni és kiemelni ezek közül a szakszerű, harmonikus tápanyag-utánpótlást, melyre sok helyen még mindig nem jut elég figyelem és szakszerűség. Sok esetben tapasztalható a megszokásból való műtrágyázás, a sokéves megszokott műtrágya mennyiségek és összetételek kijuttatása.

Az őszi búza termesztésében azonban örvendetes változás és tény, hogy a gazdaságok jelentős részében a technológia részévé vált a legalább egyszeri levéltrágyázás. Egyre többen figyelnek oda a levélen keresztüli kiegészítő táplálás lehetőségére és a növény specifikus Genezis NPK alaptrágyázásra is. Fejtrágyaként pedig továbbra is favorit a Genezis Pétisó.

Célunk, hogy az általunk befolyásolható termesztési tényezőkön keresztül a vetéstől a betakarításig kedvező körülményeket biztosítsunk az őszi búza számára, melyek közül a tápanyag-visszapótlásnak kiemelt szerepe van. Az eltérő talaj és éghajlati adottságok között a tápanyagszükséglet meghatározása komplex feladat.

A Genezis Partnerhálózat által használt költség és környezetkímélő tápanyag-visszapótlási rendszer a Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai kutatóintézetének (MTA-TAKI és MgKI) fejlesztésén alapszik, mely a Genezis tápanyag-visszapótlási technológia hatékonyságának záloga. A bő termés, a jó minőség csak szakszerű műtrágyázással érhető el. A növényeinket elsősorban a talajon keresztül tápláljuk. A termőföld tápanyag-szolgáltató képessége véges, ezért a műtrágyák optimalizált felhasználása a jövedelmezőség záloga.

Tápanyagigénye

Az őszi búza tápanyagigénye 1 tonna szemtermés és a hozzá tartozó szalma előállításához:

  • Nitrogén: 27 kg/t
  • Foszfor:11 kg/t
  • Kálium:18 kg/t
  • Kalcium: 6 kg/t
  • Magnézium: 2 kg/t

A mikroelemek közül különösen érzékeny a réz és mangán hiányára!

Az utóbbi 10 évben egyre gyakrabban fordul elő kénhiány, melynek megszüntetésére folyékony vagy szilárd NS műtrágyák és kéntartalmú lombtrágyák alkalmasak.

Tápanyag utánpótlása

1. Vetés előtti őszi alaptrágyázás talajba dolgozva:

Megfelelő tápanyag-visszapótlási technológia alkalmazásával nemcsak a búza termésmennyiségét, hanem a minőségét is jelentősen befolyásolhatjuk. Az őszi talajmunkákkal egy menetben alaptrágyázás során komplex műtrágyák használatával egyaránt gondoskodhatunk a búza növény nitrogén, foszfor és kálium ellátásáról.

Fontos, hogy a fejlődő növények számára a talaj felvehető P és K-tartalma ősszel megfelelő legyen, mert ez nagymértékben hozzájárul a jó bokrosodáshoz, a kellő fejlettség eléréséhez, és a télre való edzettség kialakulásához.

A foszfor segíti a gyökérképződést, a kálium fokozza a stressztűrő képességet és a télállóságot. Ősszel a talaj előkészítése során alapműtrágyaként vagy a vetéssel egy menetben adott nitrogén a számított N hatóanyag mennyiségének 30-40%-a legyen, a nitrogén fennmaradó mennyiségének 60-70%-át tavasszal, fejtrágyázással érdemes kijuttatni. Szerepe segíteni a vegetatív fejlődést, az őszi bokrosodást (hajtás és gyökérképzést) anélkül, hogy túlfejlődést okozna.

Az őszi nitrogénadag a talaj fizikai tulajdonságaitól, az elővetemény betakarításának idejétől és a talajba dolgozott tarló és szár maradványok mennyiségétől függ. Mivel a N mobilis elem az ősszel kiadott és a tél folyamán fel nem használt N a csapadékkal kilúgozódhat, ezért kerülni kell a N túltrágyázást! A búza esetében szükség lehet a kén őszi kijuttatására is. Kísérletekkel igazolták, hogy a sikérfehérjékben található kéntartalmú aminosavak mennyiségében, ezen keresztül a nedves sikér% alakulásában meghatározó szerepet játszik a kén.

Amennyiben talajunk kénhiányos ősszel, de legkésőbb kora tavasszal a szárbaindulás kezdetéig 20-40 kg/ha elemi kén kijuttatása mindenképpen javasolt, amit részben őszi komplex műtrágya összetevőjeként, illetve a kora tavaszi fejtrágyázással pótolhatunk.

Szuszpenziós műtrágyáinkba a hatóanyagokat MAP, kálisó és karbamid formában visszük be. A megfelelő stabilitást a hozzá adagolt bentonit gél biztosítja. A gyártási folyamat zárt rendszerben, számítógépes vezérléssel történik. A szuszpenziós NPK műtrágyák kijuttatása egyszerű és egyenletes, ami előfeltétele a homogén növényállománynak. A hatóanyagok oldott formában vannak jelen, így gyorsan kötődnek a talajkolloidokhoz, ennek eredményeként a növény számára hamar felvehetővé válik a tápanyag. Kijuttatása szántóföldi permetezőkkel megoldható, melyhez legalább 40-es ütközőlapos fúvókákat kell használni. A membrán szivattyús permetezők erre alkalmatlanok. A tarlóra kijutatva 2-3 napon belül ajánlott bedolgozni.

Szilárd technológia

Ajánlott termékek

Dózisok (kg/ha)

Genezis Pétisó 27N+7CaO+5MgO

100-200

Genezis NPK 8:21:21+4S+5CaO+3,5MgO

300-400

Genezis NPK 10:20:10+8CaO+5MgO+7S

300-400

Genezis NP 15:25+11S+0,1B+0,02Fe+0,02Cu

250-350

Folyékony technológia

Ajánlott termékek

Dózisok (kg/ha)

Genezis Nitrosol 30N

100-200

Genezis Szuszpenziós NPK 9:18:9

350-400

Genezis Szuszpenziós NPK 5:15:15

350-400

2. Starter trágyázás vetéssel egy menetben

A mikrogranulátummal történő, vetéssel egy menetben elvégzett startertrágyázás lényege az, hogy erőteljes gyökérnövekedést, gyors és egyenletes kelést biztosítunk a csírázó növényeknek anélkül, hogy a gyökér közvetlen közelébe a gyökérképződést gátló agyagokat helyeznénk el. A célzottan kijuttatott műtrágyával közvetlen a növényeket tápláljuk nem pedig a sorközben kelő gyomokat. A Genezis NP Gold Starter mikrogranulátum csak a növény számára könnyen felvehető, kiváló vízoldékonyságú tápelemeket tartalmaznak. A nitrogén – foszfor tápelem arány megfelel a csírázó növény optimális tápelem igényeinek. A foszfor mellé adagolt cink kiegészíti a foszfor gyökérképződésre gyakorolt hatását, azt tovább javítja elősegítve a kezdeti gyors növekedést a gyökerekben és a talajszint feletti hajtásrészekben is.

A Genezis Gold Starter NP starter műtrágya cinket is tartalmaz, ami fontos szerepet játszik a nitrogén anyagcserében és a növekedésért felelős hormonok képzésében. Használata különösen ajánlott cinkhiányos területeken. A Genezis Gold Starter NP műtrágyák az általánosan használt mikrogranulátum szóró adapterekkel kijuttathatók. A vetés előtt leforgatási próbával mindenképpen ellenőrizni kell a gépbeállításokat.

Szilárd technológia

Ajánlott termékek

Dózisok (kg/ha)

Genezis NP Gold Starter Mikrogranulátum 10N+46P+1Zn+0,1B+0,3Fe

15-25

Genezis NP 15:25+11S+0,1B+0,02Fe+0,02Cu

150-250

3. Első fejtrágyázás, tél végén a vegetáció beindulását követően bokrosodáskor

A tavasz folyamán kiemelt szerephez jut a fejtrágyázás. A kora tavaszi nitrát-nitrogén mennyisége erősen termőhely függő. Ingadozása az elővetemény trágyázása és tápanyag-felhasználása közti különbségből, valamint az őszi mineralizáció, és nitrát kimosódás mértékétől függ. Február elseje után, a hóolvadást követően az első fejtrágyázáskor a fennmaradó nitrogén hatóanyag 2/3-át ki kell juttatni.

A bokrosodás stádiumában végzett kora tavaszi N fejtrágyázás növeli az állománysűrűséget, és kedvező hatást gyakorol a kalászonkénti szemszámra is.

Növeli a búza asszimilációs levélfelületét és segíti a kalászképződést. Amennyiben a talaj kénhiányos és ősszel nem gondoskodtunk a kénpótlásról, legkésőbb kora tavasszal a szárbaindulás kezdetéig fejtrágyázáskor 20-40 kg/ha elemi kén kijuttatása mindenképpen javasolt.

Folyékony nitrogén műtrágya (Genezis Nitrosol), az őszi búza kora tavaszi fejtrágyázásakor még hígítás nélkül használható. Átmeneti perzselés előfordulhat, de ezt az állomány 2 hét alatt  kinövi. A kijuttatásra inkább a késő délutáni, esti szélcsendes időpont a legalkalmasabb, amikor a hőmérséklet és a sugárzás alacsony.

Nedvesítőszer alkalmazása tilos és célszerű speciális, Nitrosol fúvóka alkalmazása. Ennek hiányában a 4-5-ös ütközőlapos szórófejek alkalmazhatók. A Nitrosol hosszabb tápanyag-szolgáltatása abból adódik, hogy UAN (Nitrosol) oldat lévén három féle alakban van jelen a nitrogén (nitrát, ammónia, amid).

Szilárd technológia

Ajánlott termékek

Dózisok (kg/ha)

Genezis Pétisó 27N+7CaO+5MgO

200-300

Genezis NS 25:20

200-300

Folyékony technológia

Ajánlott termékek

Dózisok (kg/ha)

Genezis Nitrosol 30N

180-280 kg/ha

Genezis Nitrosol-S 16N+6S

300-400 kg/ha

Genezis Nitrospeed kiegészítő fejtrágyaként

20-25 l/ha

Tél végi, kora tavaszi átmeneti foszforhiány esetén használjon Genezis Pétisol Foszfor- és Káliumdús levéltrágyát!

4. Második fejtrágyázás és első lombtrágyázás tavasszal, szárbaindulás során

A második fejtrágya kijuttatása a szárbaindulás kezdetén időszerű és a fennmaradó nitrogén hatóanyag 1/3-át célszerű kijuttatni. Aki nagy területen gazdálkodik, vagy nem akar kockázatot vállalni egy esetleges csapadékos időjárás kapcsán, az juttassa ki a szárbainduláshoz szánt nitrogén műtrágyát még a kora tavaszi fejtrágyázáskor.

 A folyékony nitrogén műtrágya (Nitrosol) szárbainduláskor vízzel megfelelően hígítva használható a növényállomány fejlettségének megfelelően. A perzselést el kell kerülni, de ha az bekövetkezik átmeneti jellegű lesz, mert azt az állomány egy-két hét alatt kinövi.

 A kijuttatásra inkább a késő délutáni, esti szélcsendes időpont a legalkalmasabb, amikor a hőmérséklet és a sugárzás alacsony. Nedvesítőszer alkalmazása tilos és célszerű speciális Nitrosol fúvóka használata.

A szárbaindulás kezdetétől a teljes technológia részeként el kell kezdeni az őszi búza levélen keresztüli táplálását is, a levéltrágyázást, ami kedvezően befolyásolja a növény természetes életfolyamatait. Lombtrágyázás hatására növekszik a termés mennyisége és minősége, hisz gyors tápanyag-utánpótlás biztosítható velük a növekedés, a virágzás, a terméskötődés és a termésnövekedés időszakában is.

A levéltrágyázás kondicionálja a növényt, nő a növények stressz tűrő- és betegség ellenálló képessége, valamint fokozódik a talajból történő tápanyagfelvétel.

Alkalmazásukkal a növényeken előforduló tápelem-hiány betegségek könnyen megelőzhetők, illetve megszüntethetők.

A levéltrágyák a leghatékonyabb mikroelem utánpótlást jelentik a növények számára.

A kén mellett ne hanyagoljuk el a rézpótlást búzáinkban. A Cu-pótlás hatására a hozamok és a nedvessikér-tartalom jelentősen emelkedik. A mikroelemek levéltrágyával történő kijuttatása bokrosodáskor fehérje- és nedves sikér-tartalom növelése céljából, illetve virágzáskor a hozamnövelés érdekében szükséges.

Szilárd technológia

Ajánlott termékek

Dózisok

Genezis Pétisó 27N+7CaO+5MgO

100-200 kg/ha

Folyékony technológia

Ajánlott termékek

Dózisok

Genezis Nitrosol 30N

100-150 kg/ha

Genezis Kalászos Levéltrágya

4-6 l/ha

Genezis Mikromix-A réz

4-6 l/ha

Genezis Nitrokén levéltrágya

2-3 l/ha

Genezis Nitrospeed kiegészítő fejtrágyaként

20-25 l/ha

5. Harmadik fejtrágyázás és második levéltrágyázás kalászhányás kezdetén

A tavaszi nitrogén harmadik részletét a kalászolást megelőzően kell kiadni. Több kísérlet is igazolta, hogy a virágzás, illetve szemtelítődés idején adott kiegészítő nitrogén a gabonaszem nyersfehérje-tartalmát emeli. A szemtelítődés időszakában adott kései nitrogénadagok elsősorban a szemben, és csak kisebb mértékben a vegetatív szervekben halmozódnak fel. Különösen ott van ennek jelentősége, ahol a gyenge termőképességű talajon kedvezőtlen időjárási körülmények között, nem megfelelő nitrogén műtrágyázás következtében a növény a rendelkezésre álló készleteket döntően felhasználta.

Kalászolás kezdetéig még alkalmazható a Nitrosol, de már csak maximum 15 kg/ha dózisban és 300 liter vízzel hígítva.

Ajánlott termékek

Dózisok

Genezis Pétisó 27N+7CaO+5MgO

100-150 kg/ha

Genezis Kalászos Levéltrágya

15N+1,5Cu+0,2Mn+0,2Zn+5SO3

4-6 l/ha

Genezis Mikromix-A kalászos

4-6 l/ha

Genezis Nitrosol 30N

15 kg/ha

Genezis Nitrospeed lombtrágyaként

5 l/ha

Őszi búza lombtrágya technológia
A búza szilárd Genezis termékekre alapozott tápanyag-utánpótlási technológiája
buza_szilard
A búza folyékony Genezis termékekre alapozott tápanyag-utánpótlási technológiája
buza_folyekony

 


Kapcsolódó dokumentumok