Ként, bórt és vasat a napraforgónak!

2024. May 23., Thursday

Ként, bórt és vasat a napraforgónak!

Mi kell az igazi termésbummhoz?

A lombtrágyák széles palettája?

Igen!

Mert mindenkinek a saját napraforgója és annak makro- és mikroelem-igénye a legfontosabb. Több tonna veszhet el, ha elmulasztjuk a lombtrágyázást, így lesz a 4-5 tonnás napraforgókból 2-3 tonnás. Lássuk az igényeket!

A 4 tonnás napraforgó hektáronként kb. 150 g rezet, 300 g cinket és 500-600 g bórt von ki a talajból, ha van rá módja! Nem is beszélve a 40-60 kg/ha kénigényről. Ezek a tápelemek nem mindig állnak rendelkezésre elégséges mennyiségben és felvehető formában a talajban.

Ezért szükséges a pótlásuk (akár csak részlegesen is) kombinált vagy csupán egy hatóanyagot tartalmazó készítményekkel, melyek lehetőleg kelatizált formában tartalmazzák a tápelemeket (pl. Genezis Olajos Növény 5 l/ha, Mikromix-A cink 2-3 l/ha; Nitrokén 3 l/ha, Pétibór Extra 3-4 l/ha). Sőt az egyre gyorsuló anyagcsere támogatására magas aminosav-tartalmú biostimuláns készítmények is rendelkezésre állnak, melyek egy igazi termésbumm zálogai (Genezis Olajos Növény BS 5 l/ha).

Mit tegyünk ha korlátozott a magnézium és a kén gyökéren keresztüli felvétele?

A napraforgó 4t/ha hozamhoz 50 kg-ot, kénből akár 60 kg-ot is felvehet a talajból. Hiányukban a levelek sárgulása, a fotoszintézis lassulása, terméscsökkenés, olajtartalom-csökkenés következik be. Ezt mindenképpen el kell kerülni! Ráadásul kén nélkül nincs metionin szintézis, mely aminósav minden fehérjeképzés alapja. A megfelelő magnézium-ellátás aszályos időjárás esetén hatékonyabb sztómazárást jelent, ezáltal később lankad, hervad a növény. A megoldás a magnézium és kéntartalmú lombtrágyázás egy menetben (Magnesol-S vagy Magnemix-S (5-15 l/ha). Az egyre gyakrabban előforduló vashiány is könnyen orvosolható a Savastrene Fe granulált vaskelát alkalmazásával akár már 0,5-1 kg/ha dózisban.

A napraforgó bár nem forog a napra, de egy mosoly neki is kijár!

Ne habozzunk, lombtrágyázzunk!