Gazdálkodj okosan! Őszi alaptrágyázás Genezis technológiával!

2023. September 5., Tuesday

Gazdálkodj okosan! Őszi alaptrágyázás Genezis technológiával!

Őszi búza indítása csakis prémium minőségű Genezis NPK műtrágyákkal!

Szeptember folyamán a figyelem középpontjába ismét az ország kenyere a búza kerül. Szinte minden kisebb-nagyobb gazdaság vet búzát. Néhányan a kukorica váltónövényeként tekintettek rá, azonban az utóbbi évek szélsőséges időjárása mégis a nagyobb biztonsággal termeszthető őszi vetésű kultúrákra irányította a figyelmet. Az őszi búza trágyázása átalakulóban van. A „jól bevált gyakorlat” ma már nem működik. Nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy gyenge minőségű NPK használatával -a szükségesnél kisebb dózisokban kiszórva- a jobb búzatalajokon csak 4-5 t/ha termésmennyiségeket takarítsunk be. Az idei év egyértelműen bizonyította, hogy aki komolyan vette az őszi búza trágyázását ott nem volt ritka a 8-10 t/ha termésmennyiség sem! A nagyobb hozamok eléréséhez a trágyázásban szintet kell lépnünk! A sikeres búzatermesztés alapja a Genezis Prémium NPK készítmények szaktanács alapú célzott használata, mert:

  • garantáltan azonos összetételű szemcséket tartalmaznak, amik biztosítják az egyenletes tápanyageloszlást, a homogénen fejlődő növényállományt! Olyan nincs, hogy az egyik szemcse csak az egyik, a másik szemcse csak a másik hatóanyagot tartalmazza!
  • a frakcionálódásuk kizárt! A Genezis NPK műtrágyákkal szemben a fizikai kevert NPK termékeknél gyakori a szállítás, tárolás és a kijuttatás során az eltérő méretű és tömegű szemcsék szegregációja! El kell fogadnunk azt a tényt, hogy a fizikai kevert műtrágyákkal kizárt az egyenletes tápanyagelosztás!
  • precízen kijuttathatók! Helyesen beállított műtrágyaszóróval egyenletes lesz a keresztirányú szóráskép, amely során a növények a szántóterület minden négyzetméterén ugyanazt a hatóanyagarányt és mennyiséget kapják meg!
  • kiváló vízoldékonyságúak! A gyártás során a hatóanyagokat növények számára a legkönnyebben felvehető maximális vízoldékonyságú formulákból válogatjuk!

Fontoljuk meg a termékválasztást, mert a kijuttatandó hatóanyagmennyiség nem kevés! Még a búzának jó talajokon is egy hektárra 120-150 kg nitrogén 50-80 kg friss foszfor, valamint 30-50 kg friss kálium hatóanyag kijuttatása szükséges. Sőt, termesztése során egy elem se kerülhető meg, mivel a növény a többi makro- (Ca, Mg, S) és jónéhány mikro- (Cu, Mn, Zn) tápelemre egyaránt igényes (1. ábra).

Ősszel a hangsúly kisebb mértékben a nitrogén, nagyobbrészt pedig a foszfor- és a kálium kijuttatáson van. A gazdálkodókkal közösen beállított kísérleteinkben azt tapasztaljuk, hogy a ként is tartalmazó műtrágyák, mint az NPK 1:2:1 tápelem aránnyal rendelkező Genezis NPK 10-20-10 + 13,8% CaO + 2,1% MgO használata hatékonyan növeli a búza termésmennyiségét. Magas, 20% kéntartalma (SO3) nem csak a szárszilárdság, a télállóság, hanem az egészségi állapot, valamint a stressztűrő képesség javítását is szolgálja. Hasonlóan jó eredményeket kaptunk a starterként is kijuttatható Genezis NPK 10-20-5  műtrágya kiszórásával, a jó és igen jó káliumellátottságú talajokon. Starterként való alkalmazását a kompaktált formula kiváló és gyors oldékonysága teszi lehetővé. A jobb foszforellátottságú talajokon a Genezis NPK 4-24-24 + 13% CaO vagy a Genezis NPK 8-15-15 + Bór + 12% CaO, 3% MgO, 17% SO3; műtrágyákat kell használni!

Figyelem, utóbbi kéntartalma jól igazodik a búza őszi kénigényéhez! A gyorsan oldódó, könnyen felvehető foszfor és kálium hatóanyagoknak köszönhetően nagyobb hozamok érhetők el, valamint a hajtásszám, a kalászszám, a kalászkaszám és a szemszám növekedésére is számíthatunk.

 

 

1.ábra: 1 tonna búzaszem és a hozzá tartozó melléktermék előállításához szükséges tápelem mennyiségének alakulása

 

Használja ki a Prémium Genezis NPK adta előnyöket!

Válassza a Prémium Genezis NPK műtrágyákat!