A méltatlanul elhanyagolt mésztrágyázás és talajjavítás

2024. October 18., Friday

A méltatlanul elhanyagolt mésztrágyázás és talajjavítás

Az őszi vetések előtt, illetve az őszi vetéssel nem érintett táblákon ez az időszak jó alkalmat kínál a következő évi kultúra mésztrágyázásához vagy ha azt a talaj kémhatása indokolja, a kémiai talajjavításhoz (melioratív meszezés).

Kalciumra minden növénynek szüksége van! Ráadásul nem is kevésre. A sok éven keresztül elmaradt mésztrágyázás (kalciumpótlás) jelentős termést csökkentő tényező. Nem is beszélve azokról a területekről, melyek kémhatása a nagyobb adagú, úgynevezett melioratív meszezést is szükségessé teszi. Az ilyen területeken ugyanis rossz tápanyagok felvehetősége, a talaj szerkezete degradálódik, rossz lesz a vízgazdálkodása, hajlamosabb lesz a tömörödésre.

A mésztrágyázás és a magnézium kijuttatása egy menetben megoldható a Pétisó rendszeres alkalmazásával.

A nagyobb mértékű kalcium és magnéziumpótlást a Green Max-al érhetjük el, melynek rendszeres kijutatása már talajjavítási célú is lehet.

De ha nagy adagú meszezésre (savanyú talaj) van szükség, és nem várhat hosszú éveket, akkor az Aqua Stop az a termék, mellyel elérhető a kívánt cél. Magas szilikát és kovasav tartalma javítja a talaj vízbefogadó- és nedvességtároló képességét, így elősegíti a növények számára a rövidebb aszályperiódusok átvészelését.