A zeller lombtrágyázása

2016. January 20., Wednesday

A gumós zeller általában az igényesebb növények közé sorolható. Jó minőségű, jó tápanyagellátással és öntözve termeszthető eredményesen. A többi gyökérzöldséghez képest sóérzékenyebb.

Fajlagos tápanyagigénye: 1 tonna termés előállításához N: 3,5 kg, P2O5: 2,0 kg, K2O: 6,0 kg tápanyag szükséges. A zeller magas káliumigénye említésre méltó. Emellett mikroelem igénye is jelentős, cink, réz, kén, bórigényes.

Az intenzív növekedés idején a nitrogén, a későbbi szakaszban pedig a megfelelő kálium ellátottság fontos a növények megfelelő fejlődéséhez.

A tápoldatozást kezdetben megközelítőleg azonos N/K arányú műtrágyával végezzük. Ebben az időszakban ajánljuk a Péti Mix Komplex Plusz B (23-7-23)+0,6 me összetételű műtrágyát, mely tökéletesen vízoldható, magas mikroelem tartalmánál fogva erősíti a növényt a betegségek és kedvezőtlen klimatikus hatásokkal szemben. Alkalmazási töménysége 0,5%. Bármilyen növényvédő szerrel keverhető.

Az intenzív növekedés idején a N/K arány 1/1,5-ös tápanyagarányú műtrágyával végezzük a tápoldatozást. A Genezis Péti Komplex II. (14-7-21) műtrágya magas karbamid tartalmánál fogva jól felvehető lombon keresztül.

A gyökér aktív növekedési idején káliumtúlsúlyos műtrágya a legmegfelelőbb. A Genezis Káliumdús (8-16-23) N/K aránya 1/2,8, ami a gyökér intenzív fejlődését segíti elő.

Lombtrágyaként ajánlott kijuttatni 2-3 alkalommal növényvédelmi permetezésekkel egybekötve a Genezis Pétibór Extrát, 2-3 l/ha töménységben. A 10% bórtartalmú műtrágya a szívrothadás megelőzéséhez szükséges. A zeller kénigényét a szerves kelátkötésben levő kén szolgáltatja, mely a növények számára lombon keresztül könnyen felvehető.

Az esetleges mikroelem-hiány okozta betegségek megelőzésére és kondicionálásra ajánljuk a Genezis Mikromix A-olajos növények készítményt, mely a komplett mikroelemsort tartalmazza, kiemelten magas cink, réz és bórtartalommal, mely a zeller számára elengedhetetlen. Alkalmazási töménysége: 0,5-1,0%, lombtrágyaként (2-3 l/ha), 2-4 alkalommal, igény szerint.