Repce újratöltve! 

2022. August 10., Wednesday

Repce újratöltve! 

Alig ért véget a repce betakarítása már javában tervezni kell a vetését és ezzel együtt a repce alaptrágyázását. Az idő sürget, mert a repce kifejezetten tápanyagigényes kultúra. Mint „technológiai növényt” tartják számon, azaz egy jól felépített termesztési- és trágyázási technológiával még száraz időjárási viszonyok közepette is jelentősen növelhető a repce termésbiztonsága.

Hogyan érdemes kezelni a jelenleg borsos inputanyag árak okozta helyzetet?

Oda és arra a táblára (vagy menedzsment zónára) juttassunk ki alaptrágyát ahol annak hasznosulására a leginkább számíthatunk. Ezért nem véletlen, hogy manapság az intenzív, nagy termőképességű repcehibrideket nem szokás alaptrágyázás nélkül „útjukra bocsátani”. A műtrágyadózis meghatározását pedig talaj- és nem egy esetben korábbi növényanalízisekre alapozottan érdemes megtervezni, tekintettel a repce jelentős NPK, kalcium-, magnézium és kénigényére!

Milyen alaptrágyázási módot érdemes választanunk?

Mindenképpen komplex és karakterisztikájából (gyártástechnológiájából) fakadóan kiváló vízoldékonysággal rendelkező kompaktált Genezis NPK műtrágyát. Mert használatával csökkenthető a taposásból fakadó káros talajtömörödés. Ugyanis ha komplex helyett „mono” műtrágyákkal (MAP, DAP, kálisó, stb.) szeretnénk megoldani a tápanyag-utánpótlást, akkor csak több menetben van lehetőségünk egyenletesen kijuttatni az egyes termékeket (amennyiben nem rendelkezünk speciális osztott tartályos műtrágyaszóróval). A taposás következtében fokozódik a talajdegradáció, tömörödés és szerkezetleromlás (porosodás) léphet fel. Ráadásul a jelenlegi gázolaj árak mellett mindenképp indokolt, hogy a lehető legkevesebbszer menjünk rá a táblákra. Ezen túlmenően a csapadékszegény időszakokban a talajba bedolgozott Genezis NPK műtrágyák porózus szemcséinek kevesebb nedvesség is elegendő ahhoz, hogy a szétessenek, oldódjanak. Ennek köszönhetően a Genezis NPK műtrágyák a növények számára már a kezdetei fejlődés időszakában is könnyen hozzáférhető tápanyagforrást jelentenek.

Milyen megoldásokat kínál a Genezis Partnerhálózat a repce hatékony trágyázására?

A repce NPK igényéhez leginkább igazodó műtrágya a Genezis NPK 8-12-25 (3,1% CaO + 2,2% MgO + 6% S), mely kiváló választás a közepesnél jobb humusz-, de gyengébb kálium-ellátottságú, kötöttebb talajokra. Ez az összetétel káliumtúlsúlyos, a kalcium és a kén mellett a talajadottságoktól függően 300-400 kg/ha dózisban kijuttatva az őszi fejlődéshez szükséges nitrogént is tartalmazza. A jó káliumellátás vezet a repce megfelelő stressztűrő képességének kialakításához, jobb állékonyságot (szárszilárdságot), télállóságot és szárazságtűrést biztosít.

Ha az elővetemény jelentős mennyiségű szármaradványt hagy vissza, vagy a gabonafélék esetében a szalma nem kerül le, hanem helyesen bedolgozásra kerül, bontásához Pétisót (27% N + 7% CaO + 5% MgO) érdemes kijuttatnunk. Ezzel elindítjuk a tápanyagfeltáródás folyamatát -különös tekintettel a kálium újbóli hasznosíthatóvá válására-, ami az ősz folyamán is folytatódik! A Pétisóra akkor is szükségünk lehet, ha kisebb nitrogéntartalmú komplex műtrágyát használunk. Ilyenkor 100-150 kg/ha Pétisóval már ki tudjuk elégíteni a repce jelentős 35-50 kg/ha őszi nitrogénigényét. A szárbontás során feltáródó kálium részben hozzájárul a repce káliumigényének fedezéséhez is. Ilyen esetekben a közepes vagy ennél jobb káliumellátottságú homok és vályog talajokon a Genezis NPK 8-15-15 (9,7% CaO + 6,8% MgO + 2,4% S) készítményt érdemes használni 350-450 kg/ha dózisban kijuttatva. Ez a műtrágyánk a kalászosok és a repce kiegyensúlyozott foszfor- és káliumtartalmú alaptrágyája, mely tartalmazza mind a hat makroelemet!

Foszforigényes elővetemények után, mint a gabonafélék fordítsunk figyelmet a foszforpótlásra is. A repce foszforigénye egy közepesnél jobb termés esetén 80-100 kg/ha. A foszfor elengedhetetlen a növények kezdeti gyors fejlődéséhez és később az elágazások, virágok, valamint a termés képzéséhez. A foszfor a fejlődés korai szakaszában segíti a gyorsabb gyökérképződést, de szerepet játszik a stabil energiaháztartás biztosításában. Ahol jobb a kálium és közepesnél gyengébb a foszforellátottság ott a nagyobb foszfortartalmú, Genezis NPK 4-24-24 (13,3% CaO), kritikus foszforhiány esetén a foszfortúlsúlyos Genezis NPK 10-20-10 (13,8% CaO, 2,1% MgO, 5,7% S) komplexet javasoltuk (350-400 kg/ha dózisban) az alaptrágyázás során kijuttatni.

Startert a repcének, tenni vagy nem tenni?

A válasz igen, tenni! Amennyiben a vetőgépünk rendelkezik mikrogranulátum szóró adapterrel, érdemes kihasználni a lehetőséget és startertrágyázni a repcét. A kiváló vízoldékonyságú a foszfort azonnal hozzáférhető formában tartalmazó Genezis NP Gold starter 10:48 (1% Zn + 0,1% B + 0,3% Fe) mikrogranulátum elősegíti a kezdeti fejlődés során a jobb gyökeresedést, valamint biztosítja a foszfort a növény a juvenelis időszakban szükséges az energiatermelő folyamatokhoz.

A legjobb stratégia a Genezis Technológia!