Őszi alaptrágyázás Genezis technológiával

2019. October 1., Tuesday

Őszi alaptrágyázás Genezis technológiával

Az agrotechnikai tényezők egyik lényeges eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének megőrzése, fenntartása, növelése. A kijuttatandó tápanyag-mennyiségek meghatározása során már nem a maximális termés a cél, hanem a legnagyobb jövedelem elérése. Az ősz az alaptrágyázás ideje. Az őszi vetésű kultúrák, mint a kalászosok illetve a tavaszi vetésű kultúrák őszi trágyázása eltérő. Míg az őszi gabonák alá NPK készítmények kerülnek addig a tavaszi kultúrák alá ősszel jellemzően foszfort, káliumot és mikroelemeket juttatunk ki.

Miért fontos számunkra a szakszerű növényspecifikus tápanyag-visszapótlás? Mert a hiányos makroelem-ellátás akár 50-60%-kal, a nem megfelelő mikroelem-ellátás 5-15%-kal is csökkentheti a termést, és rontja a termés minőségét is. Az őszi búza foszforigényes növény, nagyjából a teljes foszforigényének 1/3-át ősszel veszi fel. Meghálálja a „friss” foszfor kijuttatást még jól ellátott talajokon is. A foszfor ősszel - a nitrogén mellett- az intenzív gyökérfejlődés és bokrosodás motorja. A káliumigénye szerényebb, a teljes szükségletének negyedét az ősz folyamán beépíti, mely hozzájárul a jó télállóság kialakításához. A búza esetén is ügyeljünk arra, hogy azonos ellátottsági szinten a lazább talajokban mindig több a felvehető kálium, mint a kötöttebb talajokon. A nitrogén a mobilis, kilúgozódásra hajlamos elem. Ezért az ősz folyamán csak annyit juttassunk ki amennyit a búza várhatóan felhasznál. A számított nitrogénadag 25-35%-át ősszel adjuk ki a növénynek, mennyisége a termőhelyi adottságoktól függően 30-50 kg/ha körül alakul. Az elővetemény gyakran kukorica, esetleg napraforgó, ezért a kijuttatott hatóanyag egy része a szármaradványok lebontására (pentozánhatás) használódik fel és csak később válik felvehetővé. A termékválasztásnál a jól oldódó, magas foszfortartalmú készítményeket részesítsük előnyben, ahol viszont nagyobb mértékű káliumpótlásra van szükség, ott a kiegyenlített PK tartalmú,kompaktált műtrágyák használata javasolt.

 

1. táblázat: A Genezis Partnerhálózat által javasolt készítmények őszi búzában

 

A tavaszi kultúrák alá a foszfort és a káliumot érdemes az ősz folyamán kijuttatni, hogy tavaszra már mobilis formákban, megfelelő mennyiségben álljanak a növény rendelkezésre. A foszfor és a kálium alig mozog a talajban, ezért célszerű az alapműveléssel (gyakran őszi mélyszántás) a gyökérzónába dolgozni. Talajaink foszfor és kálium mérlege azt mutatja, hogy 1991 óta folyamatosan kevesebb foszfort és káliumot juttattunk ki, mint amennyit elviszünk a talajról. Így a talajaink felvehető PK- tartalmában bekövetkezett hiány, már a 2000-es évek közepén is 500 kg/ha körül alakult a 80-as évek derekához képest (2-3 táblázat)!

 

2. táblázat: Talajaink foszfor és kálium mérlegének alakulása hazánkban

Időszak

P-mérleg

K-mérleg

1985

+46

+41

1986-1990

+24

+14

1991-1995

-13

-28

1995-2000

-16

-40

2001-2015

-15

-38

 

3. táblázat: Talajaink kumulált foszfor és káliumhiánya 1990-es évektől 2006-ig

 

P-hiány

K-hiány

[ppm]

40

71

[kg/ha]

200

350


Legfontosabb tavaszi növényünk a kukorica, mely káliumigényes növény, fejlődése során a vegetatív szervek felépítéséhez, szárszilárdság és a betegség ellenállóság javításához pótlása elengedhetetlen. Amennyiben nagy mennyiségű gyökér és szármaradvány kerül bedolgozásra, ne feledkezzünk meg a nitrogén pótlásáról, melyre a talajlakó mikrobáknak van szüksége a növényi maradványok lebontáshoz. Megjegyezzük, hogy a kimosódási veszteségek csökkentése, valamint környezetvédelmi okok miatt az ősz folyamán kerüljük nagyadagú nitrogéntrágyázást.

A kukorica foszforigénye mintegy harmada a kálium szükségletének, ezért érdemes káliumtúlsúlyos Genezis komplex műtrágyákat választanunk (4. táblázat).

A napraforgó erőteljes, mélyre hatoló karógyökere, jó tápanyag-hasznosító képessége folytán a legtöbb talajon sikeresen termeszthető. A modern hibridek használatával nagy termés és magas olajtartalom érhető el, aminek alapfeltétele a növény igényeihez igazodó okszerű tápanyag-visszapótlás. A növény káliumigénye jelentős, foszforigénye ennek csak a fele, ami azonban fajlagosan (1 tonna kaszatterméshez) a búza igényének a duplája! A kálium visszapótlása a jól ellátott talajok esetében is szükséges, a káliumfelvétel gyakran még kálium trágyázás mellett is meghaladja a növény igényét. Ősszel nitrogént csak akkor juttassunk ki, ha az elővetemény nagy mennyiségű tarló és gyökérmaradványt hagyott vissza maga után (8-10 kg/t elővetemény főtermés/ha), mivel a nitrogén a téli csapadék hatására kimosódna. Az ősz alaptrágyázás során használjunk a szaktanácsadás által javasolt kálium túlsúlyos Genezis NPK összetételeket (4. táblázat).

 

4. táblázat: A Genezis Partnerhálózat által javasolt készítmények kukoricában és napraforgóban

Ajánlott NPK összetétel kukoricában és napraforgóban

Javasolt dózis

Genezis NPK 5:10:30+3S+5CaO+3MgO           

250-400 kg/ha

Genezis NPK 8:20:30 +2CaO+1MgO                  

250-400 kg/ha

Genezis NPK 8:24:24+3S 

250-400 kg/ha

Genezis NPK 4:17:30+5CaO+3MgO                  

250-400 kg/ha

Genezis PK 10:28+9,5CaO+6MgO                     

250-400 kg/ha

 

Miért válassza a kompaktált Genezis NPK műtrágyát?

Mert a benne lévő foszfor hatóanyag minimum 95%-a vízoldékony formában van jelen!

Mert az egyes szemcsék összetétele alakja és fajsúlya azonos!

Mert egyenletes tápelemeloszlást érhetünk el velük területünkön!

Mert kijuttatásuk precízen megvalósítható, keresztirányú szórásképük egyenletes!