Gyors és egyenletes kezdeti fejlődés

2021. March 16., Tuesday

GENEZIS NP GOLD STARTER MIKROGRANULÁTUM MŰTRÁGYA NP 10:48 + 0,1 B + 0,3 Fe + 1,0 Zn

 

Milyen változás történt az elmúlt néhány évtized növénytermesztésében?

Megváltoztak a genetikai alapok. A korszerű, intenzív, nagy termésre képes kukorica és napraforgó hibridek tápanyagigénye jelentősen meghaladja a korábban köztermesztésben lévő félintenzív hibridekét, illetve fajtákét. Az intenzív gazdálkodásban kiemelt nemesítési cél a korai vethetőség és a gyors kezdeti fejlődési erély.

 

Mi korlátozhatja, hátráltathatja ezt a célt és miért?

A hűvös tavaszi időjárás és az alacsony talajhőmérséklet. Ezek következtében a talaj tápanyagszolgáltató-képessége korlátozott, ami vontatott kelést és lassúbb kezdeti fejlődést eredményez. Ráadásul pont abban az időszakban történik ez, amikor a gyökérfejlődés szempontjából a legnagyobb szüksége lenne a növénynek a könnyen felvehető nitrogénre és foszforra.

Az alábbi ábra jól mutatja, hogy miért kell foglalkoznunk a foszfor felvehetőségével a vetés körüli tavaszi időpontban. Látható, hogy míg a nitrogén, kálium, kalcium, magnézium és a kén koncentrációja a talajoldatban 50-100 ppm nagyságrendű, addig a foszforé 0,1 ppm alatti. Tehát eleve kevés a talajoldatban lévő foszformennyiség.  

 

1. ábra: A talajoldat makroelem koncentrációja ás a P felvehetősége a talajhőmérséklet függvényében

 

Az is látható, hogy alacsony, 13 0C-os talajhőmérsékleten kevesebb mint harmadannyi foszfort képes felvenni a növény, mint 210C-on. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a kukorica és a napraforgó vetésekor jobbára 7-10 0C-os a talaj könnyen belátható, hogy még jó foszforellátottság mellett is hiányt szenvedhet a növény alacsony talajhőmérséklet mellett, nehezen felmelegedő talajon (kötött, nagy agyagtartalmú talaj), vetés tájékán bekövetkező nagyobb csapadékos esemény után, korai vetéskor, stb. Ilyenkor ugyanis relatív foszforhiány lé fel.

Vagyis a talajban éppen van elegendő mennyiségű foszfor, csak nem vehető fel, az adott kedvezőtlen körülmények között. Relatív foszforhiány hatására a növény kezdeti gyors fejlődési erélyét nem tudja kihasználni, sőt az érzékenyebb, kezdeti fejlődési stádiumok elhúzódnak, a növény stresszhelyzetbe kerül, felszaporodhatnak a gyomok, ami jelentős terméscsökkenést okoz. Ezért fontos, hogy a napraforgót és a kukoricát megvédjük a szeszélyes időjárási körülményektől, mint amilyen egy hirtelen bekövetkező lehűlés.

 

Milyen tünetei és következményei vannak a relatív foszforhiánynak?

Igen, ugyanúgy mint az abszolút foszforhiánynak. Sőt megjelenésében is megegyezik azzal. Vagyis a növényállomány gyengébben fejlődik, fejletlenebb a gyökérzet, romlik az ellenálló-képesség és a szárazságtűrés. A növény merev lesz, fejlődésében visszamarad (törpül), virág és termésképzése zavart szenved. A levélen és a száron megjelenik a jellegzetes lilás elszíneződés. Az idősebb levelek szélei elsárgulnak, barnászöldre színeződnek és elszáradnak, majd lehullanak. Súlyos hiány esetén a levelek kékesszürke elszíneződése tapasztalható, sőt az idősebb leveleken hálózatos barnulás is megfigyelhető. A megnyúlt gyökerek kevéssé ágaznak el, színük vörösesbarna. Így a növény víz és tápanyag-felvétele még rosszabb lesz és még optimális talajnedvesség-tartalom esetén is jelentős termésveszteséget könyvelhetünk el (akár 40%-ot is!). Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy minden tápelem esetén, így a foszfornál is, létezik egy olyan, viszonylag kismértékű hiány, amely nem okoz szemmel látható elváltozásokat (növényanalízissel természetesen kimutatható) viszont a termésátlagot legalább 10%-kal csökkenti.

 

 

A fenti képen egy laza, közepes foszfor-ellátottságú homoktalajon lévő kukoricaállományt látunk, melynek 6 sora (a fehér nyíl jelöli azokat) nem kapott mikrogranulátumot, mert az vetéskor kifogyott a vetőgép tartályából. A kép bal alsó részén jól látható, hogy ez a hiány milyen tüneteket (lilás elszíneződés, jelentős fejlődésbeli lemaradás, kisebb gyökérzet) okozott. Betakarításkor a gazda ebben a 6 sorban 15%-kal kevesebb kukoricát takarított be, mit a mellette lévő sorokból.

Mi a megoldás?

A talaj foszforellátottságának javítása startertrágyázással, alapműtrágyázással (pl. Genezis NPK 8-21-21, 8-24-24, 5-18-18, 8-15-15, 8-16-24) és mikrogranulátum (Genezis NP Gold Starter) használata hideg, nehezen felmelegedő, kötött talajon, ott ahol a vetés után nagyobb csapadékos esemény valószínűsíthető, korai vetésnél, hűvös mikroklímájú területeken stb.

 

Milyen előnyökkel rendelkezik aGenezis NP Gold Starter mikrogranulátum?

Gyors, erőteljes gyökérnövekedést, gyors és egyenletes kelést biztosít a csírázó növénynek anélkül, hogy a gyökér közvetlen közelébe a gyökérképződést gátló agyagokat helyeznénk el. A Genezis Gold Starter NP mikrogranulátum a növény számára könnyen felvehető, kiváló vízoldékonyságú tápelemeket tartalmaz. 1 mm körüli átlagos szemcsemérete gyors oldódást biztosít.

  • Használatával felgyorsítható a csírázó növények kezdeti fejlődése. A tápanyag ilyenkor közvetlen a mag mellé kerül, azaz a csírázó növény gyökérzónájába! Ez azért fontos, mert a növény a foszfort csak a gyökérzet közvetlen közeléből képes felvenni (2. ábra).

2. ábra: Az egyes tápelemek felvételének gyökértől mért távolsága [mm]

 

  • A célzottan kijuttatott műtrágyával közvetlen a növényeket tápláljuk nem pedig a sorközben kelő gyomokat. A kelést követően felvett nitrogén és foszfor elősegíti a hatékony gyökérképződést, melynek következtében javul a növények tápanyag- és vízfelvétele!
  • A nitrogén és foszfor tápelem arány megfelel a csírázó növény optimális tápelem igényeinek. A foszfor mellé adagolt cink kiegészíti a foszfor gyökérképződésre gyakorolt hatását, azt tovább javítja elősegítve a kezdeti gyors növekedést a gyökerekben és a talajszint feletti hajtásrészekben is.
  • A fejlettebb gyökérzetnek köszönhetően a kukorica és a napraforgó jobban ellenáll a környezeti stressznek, mint például a hőmérséklet ingadozása vagy a csapadék hiánya.
  • A növények gyorsabb fejlődése előnyt jelent majd a gyomokkal történő versengésben, jobb gyomelnyomó hatásra számíthatunk az állomány korábbi záródásának köszönhetően. Ellenállóbb lesz a kórokozókkal szemben, „kinő a kártevő foga alól”.
  • A Genezis NP Gold Starter Mikrogranulátum cinket is tartalmaz, amely elem fontos szerepet játszik a nitrogén anyagcserében és a növekedésért felelős hormonok képzésében. Használata különösen ajánlott cinkhiányos területeken.
  • A Genezis NP Gold Starter Mikrogranulátum bór- és vastartalma további segítség az intenzív gyökérképződésben és a gyors kezdeti növekedésben.
  • A Genezis NP Gold Starter Mikrogranulátum szerkezetükből adódóan gyors vízfelvétellel és kiváló vízoldékonysággal rendelkeznek, ezért szárazabb talajokban is kifejtik hatásukat.
  • A Genezis NP Gold Starter Mikrogranulátum az általánosan használt mikrogranulátum szóró adapterekkel kijuttathatók. A vetés előtt leforgatási próbával mindenképpen ellenőrizni kell a gépbeállításokat.

 

A Genezis Gold Starter NP mikrogranulátum vetéssel egy menetben történő kijuttatására ajánlott dózisa 15-25 kg/ha.

 

Kezdeti fejlődés gyorsítása!

Hatékony gyökérképződés!

Javuló víz- és tápanyag felvétel!

Stressztűrő képesség fokozása!

 

Használjon Genezis NP Gold Starter Mikrogranulátumot!

 

 

Kapcsolódó termékek:

Genezis NPK 8:21:21

Genezis NPK 8:24:24

Genezis NPK 8:15:15

Genezis NPK 8-16-24+4,7S

Genezis NPK 5-18-18+8,8 S