Gyárlátogatás nemzetközi partnerekkel

2021. November 10., Wednesday

Gyárlátogatás nemzetközi partnerekkel

Szeptember végén nemzetközi partnerek érkeztek Pétfürdőre, hogy meglátogassák a 90 éves múlttal rendelkező magyar ammónia- és műtrágyatermelő kapacitásokkal is rendelkező nitrogénműtrágya-gyártót. A Genezis termékcsalád javát gyártó Nitrogénművek Zrt. fő feladatának a magyar mezőgazdaság műtrágya iránti igényének hosszú távú kielégítését tekinti. Profiljában a műtrágyagyártás, ezen belül a nitrogén hatóanyag-tartalmú termékek előállítása és értékesítése a meghatározó.

A gyárlátogatás során partnereink megtekinthették az ammónia üzemünket, amely 1400 t/nap ammónia előállítására alkalmas. Az ammónia üzem technológiai folyamata három fő részből áll, amely kiegészül az üzem hő és energiahasznosító, valamint környezetvédelmi (kondenz tisztító és a lefújtgáz mosó) rendszerével. Ezt követően a salétromsav üzemünk működésébe nyerhettek betekintést a látogatók.  A műtrágyagyártáshoz szükséges salétromsav termelést két üzem biztosítja folyamatosan. Az 1500 t (100%-os HNO3) / nap névleges kapacitással rendelkező Grande Paroisse licence alapján épült üzem 2007-ben indult, és a névleges kapacitását megnövelték 1800 t (100%-os HNO3)/napra 2014-ben egy ventilátor rendszer hozzáépítésével.  2017-ben a növekvő igények következtében elindult az 1150 t (100%-os HNO3) / nap névleges kapacitású Thyssenkrupp licence alapján működő salétromsav üzem is. A salétromsav gyártás alapja máig az 1901-ben Wilhelm Ostwald által kidolgozott technológia. Mind a két üzem kétnyomású technológiával rendelkezik a legnagyobb hatékonyság elérése érdekében.

A Granuláló II. üzem a Nitrogénművek Zrt. egyik legújabb építésű (2015 december) műtrágyaüzeme. Három üzemrészből áll: a Dolomitőrlő 3, a Semlegesítő 3, illetve a Granuláló 2 üzemrészekből.

A Dolomitőrlő 3 üzemrészben (PSP licensz) nyers dolomitot (vagy anhidritet (kénes pétisó esetén)) őrlünk nagy finomságú porrá. A behordórendszeren keresztül kerül a nyersanyag a tároló bunkerekbe, ahonnan forgócellás adagolón keresztül jut az őrlőtérbe. A Semlegesítő 3 üzemrész (TKIS licensz) fő feladata, hogy 1500 t/nap kapacitással folyamatosan kiszolgálja a jelenlegi Granuláló2 üzemet 96,5%-os ammónium-nitrát-olvadék (AN) alapanyaggal. A névadó semlegesítési reakció két alapanyaga az ammónia gáz és a salétromsav. A Granuláló 2 üzemrész (TKIS licensz) kapacitás 1960 t/nap, ezzel Európa egyik legnagyobb kapacitású műtrágyaüzeme. A granulálás a kéttengelyes pugmillban kezdődik, ahová az ammóniumnitrát olvadékot, a dolomit port és a visszaforgatott anyagot vezetjük be. Keverés következtében szemcseképződmények jönnek létre (szemcse hízlalásos eljárás).

Végül, de nem utolsó sorban megtekinthették a napi 2 × 1 400 tonnás kapacitású csomagoló 3 üzemünket és fedett műtrágya raktárainkat.