Talajbarát megoldások a növénytáplálásban

2023. March 13., Monday

Talajbarát megoldások a növénytáplálásban

A Pétisó

A nitrogén-műtrágyák piacán kevés olyan rugalmasan felhasználható készítmény van, melyek egyszerre kímélik a talaj ökoszisztémáját és egyben hatékony növénytáplálási megoldást is jelentenek. Közülük kiemelkedik a 39% összes hatóanyag-tartalmú Genezis Pétisó, ami ezen a területen ma a prémium minőséget képviseli. A fejlett granulálási technológiának köszönhetően megfelelő keménységű és szinte tökéletes gömb alakú szemcséket kapunk. A Genezis Pétisó szemcséinek 98-99%-a esik a főfrakcióba ezért egyenletesen szórható. Sokkal kevésbé érzékeny a tárolásra, mint a karbamid vagy az ammónium-nitrát.

A Genezis Pétisó márkanév mögött több mint 90 éves gyártási tapasztalat húzódik meg, eredeti magyar termék.Gyártásának célja az volt, hogy el tudjuk látni a mezőgazdaságot olyan nitrogénpótlásra alkalmas műtrágyával, mely nem savanyítja a talajt. Ezt a funkciót a Genezis Pétisó a mai napig tökéletesen betölti, hála rendkívül magas, 228 kg/t dolomit-tartalmának. A dolomit egy olyan talajjavító anyag, mely kiváló kalcium- és magnéziumforrás is, ráadásul egyedülállóan finom szemcsék formájában van jelen a Genezis Pétisóban. Vele szemben a legtöbb MAS-típusú műtrágyában nem dolomitot, hanem más magnéziumot nem, vagy csak csekély részarányban tartalmazó, rosszabbul hasznosuló melléktermékeket használnak fel kalciumforrásként.

A Genezis Pétisó használata a talajkímélő műtrágyázás alappillére. Az 1. ábrán jól látható, hogy a Genezis Pétisó a gyengén savanyú (pH=5,5-6,0) és a savanyú (pH=4,5-5,5) kémhatású laza homok és középkötött barna erdőtalajokon egyaránt jobban hasznosul, mint más nitrogén-műtrágya, például az ammónium-nitrát.

1.ábra: A Pétisó hasznosulási százaléka az ammónium-nitráthoz képest

 

A Pétisó nem csak savanyú talajokon, gyengén meszes csernozjomon is bizonyított. Iregszemcsén 2020-ban búzában beállított kísérletünkben, azonos nitrogéndózisok mellett vizsgáltuk a Pétisó és a Karbamid hozamra gyakorolt hatását. A Pétisó kezelésben 850 kg/ha-ral nagyobb termést kaptunk, mint a karbamid használatával.

2.ábra: A Pétisó és a karbamid használatának termésre gyakorolt hatása

 A Genezis Pétisó kiválóan használható alap-, fej-, starter- és kiegészítő trágyázásra egyaránt. Ugyanez már korlátozottan mondható el a karbamidról vagy az ammónium-nitrátról. A karbamid nedves vagy nyirkos felszínre szórva 10 fok felett gyorsan bomlik és alakul ammóniává, ami a légkörbe távozik. Ráadásul mészindexe –ami savanyító hatását hivatott kifejezni – magas. A karbamid esetében 100, de az ammónium-nitrát használatakor is 60kg meszezőanyag (kalcium-karbonát egyenérték) kijuttatására van szükség, a savanyító hatás ellensúlyozására. A Genezis Pétisó titka a hozzáadott dolomitban és annak őrlésében rejlik. A Pétisóban lévő dolomitpor fajlagos felülete ugyanis többszöröse, mint a más MAS-típusú műtrágyában lévő kalcium-tartalmú vegyületeké. A dolomit egy speciális „dolomitmalomban” kerül feldolgozásra, ahol a zúzalékból előállított finom por átlagos szemcsemérete < 40 µm. Ez rendkívül nagy fajlagos felületet jelent, ami a nitrogén mellett a kalcium és a magnézium hatóanyagok gyors és jó hasznosulását eredményezi. Ez a két elem nem csak kiváló minőségű pH pufferként szolgál, hanem fontos tápelemei a növényeinknek. A Genezis Pétisó tehát nem egy, hanem egyszerre 3 makrotápelem (nitrogén, kalcium, magnézium) pótlását is elvégzi. Mindezek az előnyök elérhetetlenek az ammónium-nitrát vagy a karbamid használata során. Agresszív savanyító hatásuk mellett nagyobb a veszélye nitrogéntartalmuk kimosódásának, illetve elillanásának. Ez nem csak jelentős veszteség a termelőnek, de a talajvízre és a légkörre nézve is komoly környezetterhelést jelenthetnek.

Nem mindegy tehát, hogy milyen műtrágyaféleséget választunk a nitrogén és más fontos makroelemek pótlására. Gazdasági és üzemszervezési (kijuttatási) szempontból egyaránt előnyös a Genezis Pétisó használata, mert a nitrogénnel egyszerre kerül ki a kalcium és a magnézium a területre. A kalcium és a magnézium pótlása különösen fontos növényeinknek. A kalcium alapvető szerepet játszik a turgor fenntartásában. Segíti a hosszirányú növekedést (sejtmegnyúlást), a sejtosztódást (osztódószövetekben), valamint kedvező hatással van a gyökérnövekedésre is. Felel a sejtfalak stabilitásáért, a szénhidrát-anyagcseréért, növeli az ellenálló képességet. A megfelelő kalcium ellátás segíti a növények nitrogénfelvételét, ezen keresztül a fehérjeszintézist. A magnézium a klorofill központi eleme! Nélküle nincs klorofill és nincs fotoszintézis. Enzimaktivátor, ezért fontos szerepet lát el az energiatermelő folyamatokban, a légzésben, a kation egyensúly fenntartásában, a zsír (olaj)-, szénhidrát- és N-anyagcserében. A kalcium és a magnézium szorosan kapcsolódik a hatékony nitrogénhasznosuláshoz, ezért együttes pótlásuk a Genezis Pétisó használatával a sikeres növénytáplálás záloga.

 

Keresse a Genezis Partnerhálózat üzletkötőit bizalommal -> https://genezispartner.hu/kapcsolat/uzletkotok/szantofoldi-uzletkotok/