Szerencsésen megérkezett Pétfürdőre a különleges szállítmány

2016. April 15., Friday

Budapest, 2016. április 14. – Több hónapos előkészítés és négy nap küzdelmes utazás után megérkezett Pétfürdőre az a különleges szállítmány, ami napokon át lázban tartotta az országot.

160410-tulmeret_2

A monumentális vegyipari technológiai berendezések a Nitrogénművek Zrt. most épülő, a világ legkorszerűbb technológiájú salétromsav üzemének részei.

160410-tulmeret_3

Az országot április 10-15. között átszelő, egyedi útvonal engedélyes szállítmány szerencsésen megérkezett Pétfürdőre. Az extrém méretű berendezések, amelyek közül a legnehezebb tömege eléri a 110 tonnát, olyan vegyipari technológiai berendezések - ammóniaégető kazán, hűtővizes kondenzátor, abszorpciós torony, stb. -, amelyek nagy biztonságú, modern, környezetkímélő gyártást tesznek lehetővé a Nitrogénművek Zrt. most épülő, és a tervek szerint 2017. június végén üzembe helyezett salétromsav gyárában.

160410-tulmeret_6

A szállítási útvonal kijelölése és az útvonalengedély megszerzése az épített és a természetes környezet védelmének maximális szem előtt tartása miatt több hónapos előkészítést vett igénybe. A szállítási útvonalon különleges intézkedésekkel, villamos áram, telefon, internet és televízió szolgáltatás kikapcsolásával, felső vezetékek megbontásával, útszélesítéssel, akadálymentesítéssel, jelzőtáblák eltávolításával kellett szabaddá tenni a haladást. „Ezúton is köszönjük a lakosság megértését és érdeklődő támogatását, valamint az érintett települések vezetőinek és az E.On, a Thyssenkrupp Industrial Solutions AG, a Bau-Trans és a Magyar Közút szakembereinek körültekintő közreműködését, amellyel segítették a különleges szállítmány célba érkezését” – tájékoztatott Bierbauer Norbert, a Savüzemi beruházási iroda vezetője.

160410-tulmeret_7

A monumentális berendezések nemcsak a szállítás során, de az érkezés után is „különleges bánásmódot” igényelnek, ugyanis a gyáron belül egyedi, 400 tonnás lánctalpas daruval kerülnek majd végső pozíciójukba, megfelelő pozícióba állításukhoz pedig külön mobildaru szükséges.

160410-tulmeret_9

A Nitrogénművek Zrt. 2015. és 2018. között 110 milliárd forint értékű beruházást valósít meg, aminek része a most épülő új salétromsav üzem is. Az új gyáregység a világ legkorszerűbb technológiájú, dinitrogén-oxid kibocsátását tekintve pedig a legkörnyezetkímélőbb salétromsav üzeme lesz. Az 1150 tonna/nap kapacitású új salétromsav gyár Európa legkorszerűbb műtrágyagyárát fogja ellátni alapanyaggal” – hangsúlyozta ki Bierbauer Norbert. A gyár teljes kivitelezését a Thyssenkrupp Uhde végzi.

160410-tulmeret_19

További információ:

 

Kovács Anna      Csordás Emőke
Nitrogénművek Zrt.  Well PR Ügynökség
Tel: +36 1 999-3540 Tel: +36 1 350-5390
Mobil: +36 30 630-9631  Mobil: +36 30 221-3611
kovacsanna@nitrogen.hu   e.csordas@well.hu
www.nitrogen.hu             
160410-tulmeret_20

 

Nitrogénművek Zrt.

A Nitrogénművek Zrt. 1931-es megalapítása óta Magyarország legnagyobb műtrágyaipari vállalata, az egyetlen hazai ammónia- és műtrágyatermelő kapacitásokkal is rendelkező nitrogénműtrágya-gyártó cég. A Nitrogénművek Zrt. a 100%-os magyar tulajdonban lévő Bige Holding Csoporthoz tartozik. 2014-ben a vállalat tevékenységi köre kiegészült vetőmag, növényvédő szer üzletággal és terménykereskedelemmel is. A Nitrogénművek Zrt. 2015. és 2018. között 110 milliárd forint értékű beruházást valósít meg,  ami a beruházás nagyságát és a folyamatosan új munkahelyek létrehozását tekintve is példaértékkel bír Magyarországon.

160410-tulmeret_25

A Nitrogénművek Zrt. a Bige Holding Csoport tagjaival együttműködve Genezis márkanév alatt egyesítette a komplett tápanyag-utánpótlást biztosító műtrágya-termékeket, és a végfelhasználók közvetlen elérése érdekében 2009-ben létrehozta értékesítői hálózatát, a teljes magyar piacot lefedő Genezis Partnerhálózatot. A szaktanácsadók a cég által kidolgozott tápanyag-utánpótlási rendszernek és trágyázási technológiának köszönhetően növény- és termőhely-specifikus tanácsot nyújtanak a legfontosabb hazai szántóföldi növényekre. Így a Genezis Partnerhálózat Magyarországon egyedülálló szakmai hátteret biztosít a gazdáknak, elősegítve a mezőgazdasági termelés versenyképes szintre emelését és az eredményes gazdálkodást.