Európa legkorszerűbb műtrágyagyára épül Pétfürdőn

2016. April 15., Friday

A különleges szállítmány kulcsfontosságú része a beruházásnak

Budapest, 2015. március – A napokon át szállított gigászi méretű berendezések kulcsfontosságú részei a Nitrogénművek Zrt. beruházásának, amellyel Európa legkorszerűbb műtrágyagyárát hozzák létre Pétfürdőn. A 46 millió euróból megépülő új üzem idén őszre készül el, míg a termelésbe várhatóan jövő év elején kapcsolódik be.

A napokig utazó, a lakosságot és a szakembereket egyaránt lázban tartó gigászi szállítmány berendezései kulcsfontosságú elemei a Nitrogénművek Zrt. beruházásának, amellyel Európa legkorszerűbb műtrágyagyára jön létre Pétfürdőn. „A Nitrogénművek Zrt. jelenleg folyamatban lévő beruházásainak összértéke meghaladja a 350 millió eurót. Ennek része a Pétisó üzem teljes rekonstrukciója, amelynek során egy új granuláló üzem lép be a termelésbe. Ehhez érkeztek a hatalmas méretű berendezések, a szárítódob, a nedves gázmosó és a dolomit por bunker. Az új granuláló a tervek szerint idén őszre készül el, majd a beüzemelési időszakot követően várhatóan jövő év elején kezdi meg a termelést. Kapacitása 2.000 tonna/nap lesz, és mintegy 46 millió euróból valósul meg” – tájékoztatott Suba Péter, a Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. A teljes projekt kivitelezésének koordinálását egy külön szervezeti egység, a Műtrágya beruházási projekt iroda végzi. A fiatal mérnök szakemberekből álló csapat így a szaktudás fejlesztésével és megőrzésével egyben biztosítja a magyar vegyipar gyarapodását is.

A korszerűsítésnek és kapacitásbővítésnek alapot ad, hogy európai összehasonlításban a magyarországi műtrágya-felhasználás - az éves szinten 64 kg/ha felhasznált nitrogén-hatóanyaggal - európai szinten egyelőre a középmezőnyben van. Tehát a hazai mezőgazdaság műtrágya felhasználásában még jelentős potenciál van, így a következő években éves szinten a hazai műtrágyapiac akár 4-5%-kal növekedhet. Emellett az exportpiacok kereslete is bővülést mutat.

Maga az üzemépület óriási lesz: közel 50 méter magas, és több mint 1200 m2 alapterületű. Ebben kap helyet a most ideszállított legnagyobb tároló, a 19 méter magas dolomit por bunker, amely 300 tonna por tárolására alkalmas. Az épület vázát adó acélszerkezet felépítéséhez a következő hónapokban két toronydaru folyamatos munkájára lesz szükség. A műtrágyagyártás alapanyagát tároló, 40 m3 kapacitású tartály és a szintén hatalmas, 20 m magas és 7,5 m átmérőjű gázmosó az épületen kívül helyezkedik majd el. Ilyen kapacitású üzem csupán egyetlen egy lesz még a világon, Törökországban, jelenleg ennek az építése is folyamatban van.

Precíz szállítás

A négy éjszakán át utazó szállítmány a gönyűi kikötőből összesen 140 kilométert tett meg közúton, mielőtt Pétfürdőre megérkezett. A 200 tonna össztömeget meghaladó teher megmozgatásához több mint 150 fő összehangolt munkájára volt szükség. Az egyik legfontosabb feladat a megfelelő útvonal megtalálása volt, amely járható a túlméretes rakománnyal, és nincs rajta bonthatatlan akadály, például közúti felüljáró vagy a kijelölt útszakasz felett átívelő híd. A végleges útvonal kiválasztását követően az összes érintett útszakasz bejárására, statikai vizsgálatok elvégzésére, és a túlsúlyos szállításhoz és a településeken való áthaladáshoz szükséges hatósági engedélyek beszerzésére volt szükség.  

A kijelölt útvonal felett az áthaladó elektromos vezetékek, légkábelek megemelésére, helyenként azok lebontására és kikapcsolására, majd a szállítmány áthaladása után visszaépítésére volt szükség. De nem csak a légvezetékek, az útjelző portálok is akadályt jelentettek, ezért a szakemberek ezeket is elbontották, majd a szállítás után visszaépítették. A nagyszentjánosi vasúti átkelő ideiglenes áramtalanításának és az ezzel járó vonatforgalom-kiesésnek az engedélyeztetése három hónappal az áthaladás előtt megtörtént.

A szállítás során az épített és a természetes környezet védelmét egyaránt szem előtt tartotta a Nitrogénművek Zrt. Ennek érdekében a Nádor-csatornán átívelő közúti híd bekötő szakaszait feltöltötték, a szállítmány teljes útvonalán gallyazás történt, a Közút által megjelölt szakaszokon kátyúzás folyt, továbbá, ahol ez szükséges volt, lemezek elhelyezésével kiszélesítették a kanyarokat.

Ezúton is köszönjük az érintett települések vezetőinek, az E.On, a Bau-Trans és a Magyar Közút szakembereinek a közreműködést, valamint a lakosság megértését és érdeklődő támogatását, amellyel segítették a különleges szállítmány sikeres megérkezését” – hangsúlyozta ki Suba Péter.

További információ:

Kovács Anna                                                                                      Csordás Emőke

Nitrogénművek Zrt.                                                                              Well PR Ügynökség

Tel: +36 1 999-3540                                                                             Tel: +36 1 350-5390

Mobil: +36 30 630-9631                                                                       Mobil: +36 30 221-3611

kovacsanna@nitrogen.hu                                                                    e.csordas@well.hu

www.nitrogen.hu                      

Nitrogénművek Zrt.

A Nitrogénművek Zrt. 1931-es megalapítása óta Magyarország legnagyobb műtrágyaipari vállalata, az egyetlen hazai ammónia- és műtrágyatermelő kapacitásokkal is rendelkező nitrogénműtrágya-gyártó cég. A Nitrogénművek Zrt. a 100%-os magyar tulajdonban lévő Bige Holding Csoporthoz tartozik. 2014-ben a vállalat tevékenységi köre kiegészült vetőmag, növényvédő szer üzletággal és terménykereskedelemmel is. A Nitrogénművek Zrt. az évek során összesen 30 milliárd forintot fordított fejlesztésre, így Európa egyik legkorszerűbb gyára lett, a jelenleg folyamatban lévő beruházások összértéke pedig meghaladja a 350 millió eurót. Ezzel a Nitrogénművek Zrt. példaértékkel bír, hogy, magyar vállalatként ilyen mértékű beruházást valósít meg, és folyamatosan új munkahelyeket teremt Magyarországon.

A Nitrogénművek Zrt. a Bige Holding Csoport tagjaival együttműködve Genezis márkanév alatt egyesítette a komplett tápanyag-utánpótlást biztosító műtrágya-termékeket, és a végfelhasználók közvetlen elérése érdekében 2009-ben létrehozta értékesítői hálózatát, a teljes magyar piacot lefedő Genezis Partnerhálózatot. A szaktanácsadók a cég által kidolgozott tápanyag-utánpótlási rendszernek és trágyázási technológiának köszönhetően növény- és termőhely-specifikus tanácsot nyújtanak a legfontosabb hazai szántóföldi növényekre. Így a Genezis Partnerhálózat Magyarországon egyedülálló szakmai hátteret biztosít a gazdáknak, elősegítve a mezőgazdasági termelés versenyképes szintre emelését és az eredményes gazdálkodást.