Repce őszi NPK trágyázása

2019. July 16., Tuesday

A repce hazánk második legjelentősebb olajnövénye, mely a kifejezetten intenzív termesztéstechnológiát igénylő kultúráink közé tartozik. Ezt bizonyítják más nyugat-európai országok terméseredményei is, melyek 1-1,3 t/ha-ral nagyobbak, mint hazánkban (1. ábra). Természetesen a nagyobb terméshez több NPK hatóanyag kijuttatására van szükség. Nitrogénből az Egyesült Királyságban a dupláját, foszforból a Franciák a Magyar felhasználás kétszeresét, míg káliumból Németországban több mint háromszorosát juttatják ki a repcék alá (1. ábra). Nagy termést biztonságosan csak precíz talajelőkészítéssel, hatékony növényvédelemmel és jelentős trágyaadagokkal várhatunk tőle. A tápanyag-visszapótlási kérdésekben meghozott döntések súlyát jól mutatja az is, hogy a növényvédő szerek mellett a műtrágya az egyik legnagyobb inputköltség, ezért megfontolandó, hogy a rendelkezésre álló forrásokból milyen készítményeket vásárolunk!

A Genezis Technológia ebben a választásban nyújt segítséget, amit évről évre egyetemekkel és kutatóintézetekkel, valamint az 500-ak Klubja partnereinkkel közösen fejlesztünk. Készséggel állunk vásárlóink rendelkezésére a tápanyag-gazdálkodási szaktanácsadásban is. A hazánkban elérhető egyik legjobb rendszer a ProPlanta használatával adunk tápanyag-utánpótlási ajánlásokat az alaptrágyázástól egészen a virágzás előtti utolsó bórtrágyázásig.

A repce nyár végi vetésű növényünk, ezért a kalászos gabonák betakarítását követően a figyelem már a repce NPK alaptrágyázására irányul. A repce igényes növény mind a hat makro tápelemre (N, P, K, Ca, Mg, S) egyaránt. Trágyázási technológiáját jelentősen befolyásolja az elővetemény és annak tápanyag-felhasználása. A foszforigényes kalászos gabonák után még fontosabb a foszfor pótlása, mivel a repce egy tonna magtermésével is átlagosan 18-20 kg foszfort viszünk el a területről, ami egy 4-5 tonnás repce esetében megközelíti a hektáronkénti 100 kg mennyiséget. A foszforra szükség van a növények kezdeti gyors fejlődéséhez és később az elágazások, virágok, valamint a termés képzéséhez. A foszfor a fejlődés korai szakaszában segíti a gyorsabb gyökérképződést, de szerepet játszik a stabil energiaháztartás biztosításában is. A repce káliumigényes növény, ezért ügyelni kell arra, hogy gyengébb kálium ellátottságú, kötöttebb talajokon az őszi fejlődést biztosító nitrogénmennyiséget is tartalmazó káliumtúlsúlyos (Genezis NPK 8-12-25 + 3% CaO, 2% MgO, 6% S; Genezis NPK 8-20-30 + 2% CaO) összetételeket használjuk, megfelelő dózisban (350-400 kg/ha). A jó káliumellátás vezet a repce megfelelő stressztűrő képességének kialakításához, jobb állékonyságot (szárszilárdságot), jobb télállóságot és szárazságtűrést biztosítva a növényeknek. Ahol jobb a kálium és közepesnél gyengébb a foszforellátottság ott a nagyobb foszfortartalmú, foszfortúlsúlyos (Genezis NPK 8-21-21 + 2% CaO, 2% MgO, 4% S; Genezis NPK 10-20-10 + 5% CaO, 4% MgO, 7% S) komplexeket javasoltuk (350-400 kg/ha dózisban) trágyázás során kijuttatni. A komplex műtrágyák kiválasztásában fontos szempont a vízoldékonyság. A nagyobb fajlagos felületű, kompaktált műtrágyák gyorsabban oldódnak, mint a granulált készítmények, hatóanyagaik előbb válnak felvehetővé növényeink számára. A trágyázás során ezért érdemes MAP (mono-ammónium-foszfát) vagy DAP (di-ammónium-foszfát) alapú műtrágyakészítményeket választani-mint a Genezis kompaktált NPK műtrágya család-, amelyek hatóanyagaikat (révén ipari nyersanyagokból készült termékekről van szó) legalább 95%-ban vízoldható formában tartalmazzák.
A repce alaptrágyázása és optimális talaj előkészítése komoly szakértelmet kíván. Kevés időnk van a műtrágya kiszórására és a jó minőségű magágy elkészítésére, pedig a repce apró magja csak kitűnően elkészített magágyban fog egyenletesen kelni. A kelés utáni intenzív növekedést pedig csak a megfelelő tápelem arányokkal rendelkező és egyenletesen kiszórt műtrágya tudja biztosítani. A tápanyag-kijuttatás menetszámának csökkentése érdekében célszerű komplex egyben gyorsan oldódódó kompaktált készítményeket használni, melyek összetételét talajvizsgálatra alapozott szaktanács alapján érdemes kiválasztani.

A repcét általában szimpla- vagy duplagabona sortávra vetik, azonban egyre több helyen jelenik meg a kiskapás és a kapás sortávolságra történő vetése is. Ilyen esetekben már érdemes a repcét is startertrágyázni. Ennek során szintén csak a kiváló vízoldékonyságú starter alkalmazható eredményesen, jellemzően „mikrogranulátum” formában, elősegítve a jobb gyökeresedést, intenzívebb gyökérképződést (Genezis NP Gold starter 10:48 + 1% Zn + 0,1% B + 0,3% Fe). A startertrágyázás fokozza a kezdeti fejlődés során jelentkező időjárási stresszfaktorokkal szembeni ellenálló képességet, stabil foszforforrást biztosítva növényeinknek.

Amennyiben olyan komplexet választottunk, mellyel nem tudjuk maradéktalanul kielégíteni a repce nitrogénigényét, akkor a 39% hatóanyagot tartalmazó Genezis Pétisóval (27% N + 7% CaO + 5% MgO) tudjuk pótolni a szükséges mennyiséget. Ősszel legalább 35-50 kg/ha nitrogénre van szüksége a repcének a zavartalan fejlődéshez. Ezen felül a Pétisóval nem csak a nitrogént tudjuk kijuttatni, hanem dolomittartalma révén hozzájárul a repce jelentős kalcium és magnéziumigényének kielégítéséhez is.

  1. ábra: Repcében felhasznált NPK hatóanyagok (kg/ha) és termésátlagok (t/ha) alakulása 2013-2018