Kapás kultúrák kiegészítő trágyázása és levéltrágyázása

2019. May 14., Tuesday

A tavasz derekán a gazdálkodók figyelme egyrészt a kalászosok és a repce növényvédelmére, levéltrágyázására irányul, másrészt fókuszba kerül a kapás kultúrák fejtrágyázása. Már májusban elindulnak a tápkultivátorok, melyekkel a kukorica és a napraforgó állomány vetésidejétől és fejlettségétől függően akár június végéig is elhúzódhat a nitrogén kijuttatása. Ez nem jelent feltétlen szakmai hibát, mivel nagyadagú nitrogéntrágyázás esetén - mely a nagy hozamok záloga - akár kétszer is fejtrágyázhatjuk kukoricáinkat. A három részletben kijuttatott 150-190 kg/ha nitrogén hatóanyaggal (egy tavaszi alap- és két fejtrágyázás), ami a komplex nitrogéntartalmával együtt összesen 170-200 kg/ha hatóanyagot jelent, a cél az intenzív növekedés során a növény tápelemfelvételi dinamikájához igazodó folyamatos nitrogénellátás biztosítása. Minden talajon, de különösen savanyú vagy savanyodásra hajlamos talajokon (5,5 alatti pH esetén) olyan nitrogénforrást kell választani, mely nem savanyítja tovább talajainkat.

A Pétisó (Genezis Pétisó 39% 27% N + 7% CaO + 5% MgO) 228 kg/t talajjavító anyagot, dolomitot tartalmaz, mely reagálva az ammónium-nitrát komponenssel nem csak a növények nitrogénigényét biztosítja, hanem hozzájárul kalcium és magnézium szükségletének kielégítéséhez is. A Pétisó jól oldódó és egyben elnyújtott hatású nitrogénforrása kultúráinknak. A fent említett hatásmechanizmus során a nitrogén feltáródás folyamatos lesz, mely jól igazodik a kukorica és a napraforgó nitrogén felvételi dinamikájához.

A kapások fejtrágyázását praktikusan követnie kell a mikroelem pótlásnak. Ebben az időszakban a biomassza tömege intenzíven növekszik, a tápelemek beépülésének gyakran korlátja lehet a mikroelemek abszolút vagy relatív hiánya. A termésveszteség mértéke még látens hiány (amikor még a növényen nem jelenik meg hiánytünet) esetén eléri a 10 %-ot. Ettől nagyobb mértékű hiány esetén a terméskiesés akár 40-60 % is lehet. A májusi csapadékot követően célszerű nitrogént is tartalmazó réz-, cink- és mangán készítményeket választani, mert ezekre a mikroelemekre a búza (Genezis Kalászos, Mikromix-A kalászos) és a kukorica (Genezis kukorica, Mikromix-A kukorica, Mikromix-A cink) egyaránt jól reagál. Ezt kiegészíti napraforgóban és repcében a kén (Genezis Nitrokén) és a bór (Pétibór Extra), melyek használata már egyre több szántóföldi kultúrákban perspektivikus. Miért van szüksége kultúráinknak ezen elemekre? A réz fontos a fotoszintézisben, javítja a növényi szintestek stabilitását. Nehezen mozgó elem, gabonákon tipikus hiánytünete a fehérkalászúság, a szemek gyakran léhák. A cink, mely több mint 200 enzim aktivátora fontos szerepet kap a fotoszintézisben és a fehérjeképzésben is! Talajainkból lassan elfogy a cink, gyakori a kritikus 1-1,5 ppm alatti ellátottság, mely abszolút cinkhiányt jelez. A mangán gyengén reutalizálódó elem, lassan mozog a növényben, ezért hiánytünete a gyorsan növekedő növények fiatalabb levelein jelentkezik. Gyakori tünete a szárazfoltosság. A bór esszenciális elem, a virágok megtermékenyülésében, a terméskötésben, játszik szerepet. Javítja a sejtfalak stabilitását (pollencsövek). Levélen keresztül hatékonyan pótolható a kén is. Búzában, napraforgóban vagy repcében amennyiben nem történt szilárd formában kénpótlás, akkor azt egy ként és nitrogént is tartalmazó levéltrágyával (Genezis Nitrokén) feltétlen tegyük meg.

A levéltrágya készítmények területén az innováció nem áll meg pusztán a tápelemek szintjén. A biostimulánsok bioaktív anyagok, melyek elsősorban levélen keresztül szívódnak fel és fejtik ki hatásukat. Jól kiegészítik a nitrogéntartalmú polifém-kelát (Genezis Kalászos BS) és monofém-kelát (Genezis Mikromix BS) tápelemeket tartalmazó készítményeket. A termékeink 17 féle aminosavat tartalmaznak, melyből a metionin szerepe kiemelt, mivel minden fehérjeszintézis a növényben ezzel az aminosavval indul (iniciáló aminosav). Az aminosavak és a fehérjék a növényi sejt legfontosobb építőkövei. Használatukkal javul a biotikus és abiotikus stressz faktorokkal szembeni ellenálló képesség, különösen a kritikus fejlődési időszakban. Ezen készítmények, jó választást jelentenek azoknak, akik nehezebb körülmények között gazdálkodnak, vagy csak egyszerűen szeretnének valóban többet kihozni növényeikből. A biostimuláns levéltrágyák kijuttatását elsősorban a fejlődés korábbi szakaszára érdemes időzíteni, mivel a fiatal, fejlődő növény a tápanyagigényének kielégítése mellett a növekedés fokozása is elérhető. A kijuttatás időszaka Gabonákban egészen a kalászhányás végéig is tarthat. Kukoricában 4-6 leveles állapottól - ami a csődifferenciálódás kezdete is -, napraforgóban 3-4 levélpártól már ajánlott a lombtrágyázás egészen a virágzás időszakáig. Így könnyedén kiaknázhatjuk a mai hibridek intenzívebb korai növekedési erélyét, a gyorsabb fejlődés és növekedés érdekében.

ábra: Őszi búzában elért termésnövekedés (Szarvas, 2018)

Az ábrán jól látható, hogy a lombtrágya nélküli kontroll parcellák termésátlagához képest mindhárom lombtrágya kezelés jelentős termésnövekedést eredményezett. A 2018-as - gabonák tekintetében aszályos - évjáratban a 2x5 l/ha Genezis Kalászos BS lombtrágya kifejezetten bizonyította a biostimuláns levéltrágyák létjogosultságát a kalászos technológiákban.