Kukorica, napraforgó startertrágyázása, kalászosok és repce levéltrágyázása

2019. April 16., Tuesday

Az április kapás növénykultúráinkban a vetés ideje. A korszerű, intenzív, nagy termésre képes kukorica és napraforgó hibridek tápanyagigénye jelentősen meghaladja a korábban köztermesztésben lévő félintenzív hibridekét, illetve fajtákét. Ezen hibrideknél kiemelt nemesítési cél a korai vethetőség és a gyors korai fejlődési erély. A hűvös tavaszi időjárás, az alacsony talajhőmérséklet következtében a talaj tápanyagszolgáltató-képessége korlátozott (pedig ekkor nagy szükség lenne a talajból könnyen felvehető nitrogénre és foszforra), ami vontatott kelést és lassúbb kezdeti fejlődést eredményez. Ilyenkor a talaj foszforszolgáltató képessége csekély, amit a kukorica növény is jelez antociános elszíneződést mutatva levelein. A relatív foszforhiány hatására a növény kezdeti gyors fejlődési erélyét nem tudja kihasználni, sőt az érzékenyebb, kezdeti fejlődési stádiumok elhúzódnak, a növény stresszhelyzetbe kerül, ami jelentős terméscsökkenést okoz. Ezért fontos, hogy a napraforgót és a kukoricát megvédjük a szeszélyes időjárási körülményektől, mint amilyen egy hirtelen bekövetkező lehűlés vagy gyors felmelegedés. A megoldás a mikrogranulált startertrágyázás, melynek lényege az, hogy erőteljes gyökérnövekedést, gyors és egyenletes kelést biztosítunk a csírázó növénynek anélkül, hogy a gyökér közvetlen közelébe a gyökérképződést gátló agyagokat helyeznénk el. A Genezis NP Gold Starter 10:48 mikrogranulátum csak a növény számára könnyen felvehető, kiváló vízoldékonyságú tápelemeket tartalmaz. A (Genezis NP Gold starter 10:48 + 1% Zn + 0,1% B + 0,3% Fe) mikrogranulátum vetéssel egy menetben történő kijuttatására ajánlott dózisa 15-25 kg/ha. Használatával felgyorsítható a csírázó növények kezdeti fejlődése. A tápanyag ilyenkor közvetlen a mag mellé kerül, azaz a csírázó növény gyökérzónájába! A célzottan kijuttatott műtrágyával közvetlen a növényeket tápláljuk nem pedig a sorközben kelő gyomokat. A kelést követően felvett nitrogén és foszfor elősegíti a hatékony gyökérképződést, melynek következtében javul a növények tápanyag- és vízfelvétele!

Genezis NP Gold Starter mikrogranulátum hatása

A képen az látható, ahogy a vetőgépből kifogy a mikrogranulált starter műtrágya. A terméskiesés akár 10-15% is lehet.

Amennyiben nincs mód a mikrogranulált starter műtrágya kijuttatására, úgy használhatjuk a vetőgép starter műtrágya kijuttató egységét, vagy ha erre sincs lehetőség, akkor a starter műtrágyát kiszórhatjuk a nitrogén alapműtrágyával együtt teljes felületre és magágy nyitással bedolgozhatjuk. A korai fejlődés nitrogén és foszfor igényét jó vízoldható NP starter műtrágyával tudjuk kielégíteni (Genezis NP 15:25 + 11 S + 0,1 B + 0,02 Fe + 0,02 Cu 100-200 kg/ha)

Az idei extrém száraz tavasz megosztotta a gazdákat a levélen keresztül végzett tápelem pótlás tekintetében. Szerencsére többségük világosan látta, hogy amikor a csapadék hiányában képa növények a gyökereiken keresztül igen korlátozottan tudnak tápanyagot felvenni, akkor ki kell használni a levélen keresztül történő felvétel lehetőségeit. Kísérleteink igazolják, hogy lombon keresztül nem csak a klasszikus mikroelem trágyázás valósítható meg, de a hiányzó, vagy nehezen felvehető makro elemeket is pótolhatjuk.

Őszi búzában %-os elért termésnövekedés foszfor, kálium és bór hatására a lombtrágya nélküli kontrollhoz (100 %) képest (Szarvas, 2018)

Az ábrán jól látható, hogy a lombtrágya nélküli kontroll parcellák termésátlagához képest mindkét makroelem és bór tartalmú lombtrágya kezelés jelentős termésnövekedést eredményezett az elmúlt év aszályos területén.

A levéltrágyázás során kalászosokban a réz mellett a cink, vas és a mangán kijuttatása is fontos (Genezis Kalászos, Mikromix-A kalászos), és a virágzáskor kijutatott bór (Pétibór Extra) is igen hasznos. Jó termőtalajaink már sajnos cink hiányosak és a mangán is fogyni kezdett. Az őszi búza cink igénye 4-5-szöröse a réz igénynek. Cink hiányos talajokon a kalászos lombtrágyákat egészítsük ki cink (Mikromix-A cink, Mikromix BS) lombtrágyával.

Őszi búza mikroelem igénye 8 t/ha terméshez

Őszi búzában %-os elért termésnövekedés mikroelemek hatására a lombtrágya nélküli kontrollhoz (100 %) képest (Szarvas, 2018)

Az ábráról leolvasható, hogy a lombtrágya nélküli kontroll parcellák termésátlagához képest mindkét szárba induláskor adott mikroelem és virágzáskor adott bór tartalmú lombtrágya kezelés jelentős termésnövekedést eredményezett az elmúlt aszályos évben kilúgzott réti csernozjom talajon. Az is látható, hogy az adott területen a Fe-Mg-Mn + bór kombináció hatásosabb volt a Cu-Zn + bór kezeléseknél.

A repce virágzása kezdetén elhagyhatatlan technológiai elem a jó minőségű magas hatóanyag tartalmú bór lombtrágya kijuttatása. A Genezis Pétibór Extra lombtrágya bór-etanol-amin formában, vagyis szerves komplexben tartalmazza a bórt. Hatóanyag tartalma: 10 % Bór (135 g/l) ami 772 g bórsav/liter-nek felel meg. Kijuttatásának optimális időpontja zöldbimbós állapotban van, de a virágzás kezdetén is kiszórhatjuk. A növényben nehezen mozgó bór jelentős mértékben javítja a termékenyülést és az olajtartalmat.

A lombtrágyázás tervezésénél segítség lehet, ha rendelkezünk bővített talajvizsgálattal és meg tudjuk nézni a táblák mikroelem ellátottságát. Ennek hiányában precíz lombtrágya tervezéshez célszerű szakszerűen vett növénymintákból növény analízist végeztetni.