Genezis Pétisóval a hatékony nitrogénkijuttatásért!

2019. September 1., Sunday

A nitrogén a teljes termesztési folyamatban alapvetően meghatározza a növények vegetatív tömegét és terméshozamát. Míg a szántóterületeken az Egyesült Királyságban átlagosan 190 kg/ha, Németországban is közel 150 kg/ha az átlagosan kijuttatott nitrogén hatóanyag mennyisége, addig hazánkban mindössze 100 kg/ha körül alakul. Természetesen egy jó repce-, búza- vagy kukoricaterméshez a gazdálkodók 160-210 kg/ha N hatóanyagot is kitesznek, amennyiben ennek nem vetnek gátat az 59/2008 (IV. 29.) FVM rendeletben található korlátozások. Nitrátérzékeny területeken ugyanis a repcében 140-190 kg/ha, őszi búzában 110-190 kg/ha, kukoricában 120-190 kg/ha közt változik a maximálisan kiszórható nitrogénmennyiség. Más Uniós országokban, mint Franciaország, Németország vagy az Egyesült Királyság jóval nagyobb nitrogénadagokat juttatnak ki például őszi búzában is a gazdálkodók, ami természetesen a nagyobb hozamok elérését teszi lehetővé (1. ábra).

  • 1. ábra: Nitrogén hatóanyag felhasználás és a termésmennyiség alakulása az elmúlt 3 év során őszi búzában (EF, 2017)

A nitrogéntrágyázás klasszikusan két időszakra, őszi és tavaszi kijuttatásra osztható. Ősszel az intenzív repce és búza alá nem mindig lehet komplex műtrágyával kijuttatni a szükséges mennyiséget, ezért pótlására kézenfekvő megoldást jelent a Genezis Pétisó 39% (27% N + 7% CaO + 5% MgO) mellyel a nitrogén mellett a növények kalcium és magnéziumigényének kielégítéséhez is hozzájárulunk. A Pétisó kiváló alaptrágyája a tavaszi kultúráknak is. A kukoricában és a napraforgóban, de a szójában és dolomittartalma révén a cukorrépában is ezt a készítményt érdemes választani.

Miért a Pétisó?

A Pétisó egy magas kalcium és magnéziumtartalmú, 39% összes hatóanyagot tartalmazó nitrogén műtrágya, mely folyamatos nitrogénszolgáltató-képessége révén különösen alkalmas alap-, starter- és fejtrágyázásra. A Genezis Pétisóval 39% (27% N + 7% CaO + 5% MgO) történő nitrogénkijuttatás hatékony és nem utolsó sorban környezet- valamint talajkímélő megoldás. A Pétisó nitrogénjében azonos arányban van jelen a lassabban ható ammónium-nitrogén és a gyors hatást biztosító nitrát-nitrogén, ezért alap- és fejtrágyaként minden talajtípusra és növényi kultúrára egyaránt alkalmazható. Magnéziumtartalma nélkülözhetetlen a növényi asszimilációs folyamatokhoz, a klorofill képződéséhez, a szénhidrátok és zsírok felépítéséhez, a termésképzéshez és a megfelelő minőség kialakításához.

Pétisó 39% kiszórásával területeinkre 228 kg/t talajjavító anyagot juttatunk ki. A Pétisóban található dolomit hatására nő a talaj kalcium-koncentrációja és pH-értéke, tehát semlegesítő hatású. A Pétisóval fenntartható nitrogénműtrágyázást lehet megvalósítani. Előnyös, hogy a dolomit (mint a műtrágya alkotóeleme) helyileg is a keletkező sav közvetlen közelében van. A melegen bekevert dolomit liszt 50 mikron alatti szemcséi nedvesség hatására gyorsan reagálnak az AN komponenssel, ami gyors reakciót tesz lehetővé. így a nitrogénnel egyszerre biztosítjuk a kultúrnövények jelentős kalcium- és magnézium igényét.

A Pétisó használatával javul a talaj szerkezete, nő a nitrogén- és foszforszolgáltató képessége és a talajélet élénkül. Ezáltal nagyobb termésmennyiséget és jobb termésminőséget érhetünk el. Savanyú talajon 100 kg Pétisóval jobb nitrogén hasznosulás érhető el, mint 100 kg ammónium-nitráttal, annak ellenére, hogy az utóbbi 7 kg-mal több nitrogént tartalmaz!

A Pétisó előnye jól látható az egyes nitrogénformák hasznosulásának vizsgálatára Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírtelken beállított kísérletünkben (2. ábra). A Pétisóval kijuttatott 100 kg N hatóanyaggal szemben mindhárom másik készítmény 150 kg/ha dózisa több mint egy tonnával növelte a termést hektáronként. Az 50 kg hatóanyag (közel 200 kg Pétisó) hozzávetőlegesen 10-12 ezer forint többletköltséget jelent, ami még 40 ezer forintos tonnánkénti búza ár mellett is hektáronként 30 ezer forint hasznot eredményezett. A Pétisó a Karbamid és a Nitrosol azonos dózisban kijuttatása során azt tapasztaltuk, hogy a Pétisóval jelentős 0,7-1 t/ha terméstöbblet és egyben minőségjavulás érhető el, ami hektáronként 35-45 ezer forintos nyereséget jelentett a termelőnek.

Ha egészséges és kiemelkedő terméshozamú növényt akar termeszteni, juttasson ki megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot Genezis termékek formájában!

www.genezispartner.hu

  • 2. ábra: különböző nitrogénformák hatása a termés mennyiségre és minőségre őszi búzában